Kuva: Senja Rapila

Janne Ordén elää musiikille: "Kaiken se on vienyt"

19.10.2016 11:45 - Mika Parikka

Janne Ordén julkaisi uuden kappaleen 1,5:n vuoden tauon jälkeen. Julkaisemattomuus on painanut miehen tiukille.

Kuvittele tilanne, jossa teet levyllisen julkaisukelpoista musiikkia, jota ei sitten lopulta julkaistakkaan. Näin tapahtui Janne Ordénille vuonna 2013, kun levy-yhtiö, jolle hän teki musiikkia myytiin. Sittemmin Ordén on pystynyt julkaisemaan musiikkia ns. turvallisemmin, mutta silti edellisestä julkaisusta on 1,5 vuotta. 

Ordénin uusi kappale on HesaÄijän kanssa tehty Köyhä enkä Kipee. Kappaleessa lauletaan muun muassa tuhannen euron baari-illoista, vaikka rahaa ei olisi nimeksikään. Milloin mies koki itsensä niin köyhäksi, että se on tehnyt kipeää?

- Tänä aamuna. Minulla on melkein 1,5 vuotta taukoa julkaisusta, joka on näkynyt myös keikkojen määrässä. Kun musiikki on minulle pääsääntöinen elinkeino, tekee se välillä kipeetä, Ordén toteaa.

Milloin rahaa on sitten tarpeeksi?

- Silloin, kun ei tarvitse miettiä mihin rahaa laittaa vaikkapa ihan normaaleissa asioissa. Ei tarviste ostaa sitä arkijuustoa, vaan voi ostaa sen kilon Oltermannin tosta vaan! 

Ei ikinä vain harrastus

Vaikka vastoinkäymisiä musiikin tekemisessä on ollut, ei sen lopettaminen ole ollut koskaan vaihtoehto, vaikka pitemmänkin tauon aikana olisi ollut järkevää mennä vaikkapa normaaleihin päivätöihin:

- Lopettaminen ei ole koskaan ollut minulle vaihtoehto. Totta kai voi miettiä, että jos ei ole paljoa keikkaa, niin voisi mennä töihin. En pysty kuvittelemaan, että tekisin ensin kahdeksasta neljään töitä, ja sitten menisin studiolle kokeilemaan tehdä jotain nopeasti ennen nukkumaanmenoa, ja aamulla takaisin töihin. Olen sen verran herkkä luomisprosessissa, että minun on pakko saada aika ja tila tehdä vain musiikkia, silloin jotain syntyykin. En voi kuvitellakkaan että tekisin vain jotenkin harrastusmielessä biisejä, Ordén sanoo.

Ordénin asenne on kaikki tai ei mitään. Mies kiteyttääkin asenteensa hyvin yhteen lauseeseen:

- Kaiken se on vienyt, mutta toivottavasti joskus antaa jotain takaisikin. 

 Kuuntele Janne Ordénin uusi kappale alta:

 Lue myös: Riku Nieminen paljasti ohjelmaideansa, joka ei mennyt läpi - hieman erilaista matkailua

Kilpailut

Uusimmat