Kuva: Hanna-Maria Grönlund

Maija Vilkkumaan uudistuminen jakoi fanit: "Yhtä kappalettani inhotaan aggressiivisesti"

07.03.2017 20:15 - Erica Alaluusua

Maija Vilkkumaa pohtii, miksi tuoreempi musiikki on jakanut fanikunnan mielipiteitä.

Maija Vilkkumaa, 43, julkaisi viime viikolla uuden singlensä Mä en oo sun ainoo. Kappaleen luomisprosessi ei ollut helpoimpia, sillä lyriikat nimittäin kirjoitettiin uusiksi moneen otteeseen.

- Kappaletta tehdessä piti hakea aika paljon omaa ääntään. Halusin, että bändi kuuluu siinä enemmän kuin edellisessä Aja!-levyssä, ja että kappaleesta kuuluu Dingon kaipuu ja Sian maailma, Vilkkumaa kertoo.

- Halusin tehdä voimauttavan kappaleen. Tuntui, että kappale piti jotenkin selittää itselleen hyväksi. Warnerin Asko Kallonen ei tajunnut kappaletta ja kysyi, kertooko se jostain omaishoitajasta. Silloin tajusin, että takaisin sorvin ääreen. Tiesin, että kappaleelle on jossain olemassa teksti, joka sytyttää sen. 

Uudistuminen oli itsestäänselvyys

Vilkkumaan musiikki koki uudistumisen, kun artisti palasi vuonna 2015 viiden vuoden tauoltaan keikkalavoille ja julkaisi Aja!-albuminsaVilkkumaa halusi tuoda musiikkiinsa uusia sävyjä, ja kokemus Vain Elämää -talossa toi albumiin kaksi kappaletta lisää.

- Se ympäristö muokkaa ihmistä. Tauon aikana tein lähinnä yksin kotona hommia ja olin elänyt sitä normaalien ihmisten elämää, joten oma energiani oli todella rauhallinen. Vain Elämää -talon hässäkkä osui levyn teon viime hetkille, ja kokemus toi pari potkubiisiä lisää, Vilkkumaa kertoo.

Uudistuminen oli Vilkkumaalle itsestäänselvyys, ja suurimmat Vilkkumaa-fanit ottivat uuden tuotannon innolla vastaan.

- Isoimmat fanit ovat kiitelleet paljon uudistumispyrkimystä, mutta itse en kokenut, että minulla olisi ollut muita vaihtoehtoja, kun ei vain voinut enää jatkaa sitä samaa. Tietysti oli myös niitä, jotka ovat kaivanneet sitä livempää juttua.

- Levymyynti ja striimimäärät ovat olleet paljon pienempiä, tietenkin siinä mielessä voi sanoa, ettei vastaanotto ollut niin hyvä. Olin niin pitkään poissa, että on vaikeaa arvioida, olisiko bändilevy toiminut paremmin. Itse ajattelen, että suuntaus olisi silti ollut samanlainen. 

Uuden ja vanhan musiikin yhdisteleminen ei ollut helppoa. Vilkkumaa kertoo, että livesovituksiin panostettiin paljon.

- Tehtiin tosi paljon töitä livesovitusten eteen. Välillä ne olivat todella konstikkaita, jotta saatiin yhdisteltyä uusi ja vanha musiikki. Monet sanoivat, että livessä biisit puhkesivat kukkaan. 

(kuva: AOP)

Kissavideoita-kappale jakoi fanit kahtia

Albumilta singlenä julkaistu Kissavideoita-kappale sai tähden faneilta ristiriitaisen vastaanoton.

- Monella oli kappaleen kanssa ongelmia. Se on jännä efekti, että moni inhosi kappaletta aggressiivisesti, mikä kertoo ehkä jostain. En osaa sanoa syytä, se oli ehkä jotain maailmankuvallista, että jos on digannut Maija Vilkkumaata, niin se biisi oli jotenkin vääränlainen siihen, Vilkkumaa pohtii.

- Se voi olla, että niitä joita ärsytti sellainen biisi, ärsyttää ylipäätään sellainen musiikki nykymaailmassa. Ja ehkä myös se yhdistelmä ärsytti, vähän sellainen että ”tuokin meni nyt noiden puolelle.” En ole varma, yritin kysyä niiltä pitkäaikaisilta faneilta, jotka eivät kappaletta kyenneet kuuntelemaan.

Vilkkumaa kokee, että kappaleen vastaanottoon saattoi vaikuttaa soundin suuri poikkeavuus artistin muuhun tuotantoon nähden.

- Halusin julkaista kappaleen sinkkuna etenkin siksi, että olin itsekin sitä mieltä, ettei kappale kuulosta "Maija Vilkkumaalta." Ymmärrän myös, että yleisöllä voi olla erilainen näkemys siitä, mitä artistilta halutaan, kuin taas artistilla itsellään. 

- On ymmärrettävää, että yleisön kokemus, mitä he haluavat joltakin artistilta, voi olla eri kuin artistilla itsellään. Välillä artistille käy niin, että kyllästyy itseensä ja haluaa syntyä uudelleen.

Lue myös: HS: Maija Vilkkumaa tulistui Sannin musiikkivideo-kohusta: "Biisi on nyt liattu ja häpäisty"

Lue myös: Lavoille palaava Maija Vilkkumaaa: ”Kappaleet ovat symboleita selviämiselle”

Kilpailut

Uusimmat