Kuva: Samuli Karala

Mihin Suomen ensimmäinen X Factor -voittaja katosi? Tekee nyt paluun täysin uudella tyylillä

28.01.2022 10:15 - Iiro Myllymäki / iiro.myllymaki@bauermedia.fi

Elias Hyle voitti Suomen ensimmäisen X Factorin ja päätyi levy-yhtiön johdattelemana tekemään musiikkia suomeksi. Nyt mies tekee vihdoin juuri sellaista musiikkia kuin itse haluaa ja pyrkii kansainvälisille markkinoille.

Elias Hylen koko haastattelun pääset kuuntelemaan alta tai Podplaysta.

Vuonna 2010 Elias Hämäläinen nousi katusoittajasta Suomen ensimmäisen X Factor -kilpailun voittajaksi. Menestys jäi kuitenkin voiton jälkeen vaatimattomaksi, ja yhden albumin julkaistuaan mies katosikin nopeasti valokeilasta. Nyt on uuden tulemisen aika.

36-vuotias mies käyttää nykyään taiteilijanimeä Elias ”Eli” Hyle ja luotsaa House of Eli -nimistä yhtyettä, jonka tanssittava ensimmäinen single Enjoying This on nyt julkaistu.

Hyle-nimi on Eliaksen äidin tyttönimi ja heijastelee House of Elin pyrkimyksiä kansainväliseen uraan - Hyle sointuu englantilaisittain lausuttuna huomattavasti paremmin ulkomaalaisten suuhun kuin Hämäläinen. Hyle kertoo Voice.fi:n haastattelussa, että vuosien varrella hänellä on ollut monenlaisia bändiviritelmiä, mutta melkein kolme vuotta sitten hän päätti kerätä oikeat tyypit kasaan ja lähteä tekemään juuri sellaista musiikkia kuin itse haluaa.

- Ajatuksenani oli, että nyt tehdään suurta musiikkia, stadionmusiikkia, jossa on leffamaisuutta, Hyle sanoo.

Elias Hyle toimii bändissä laulajakitaristina. Mukana ovat myös Rasmus Rosendahl (kitara), Tuomas ”Gary” Keskinen (kitara ja koneet) ja Jarkko Rantala (rummut). Keskisen kanssa Hyle on heittänyt paljon trubaduurikeikkoja kaksin, joten mies oli luonteva valinta mukaan bändiin. Keskinen on soittanut aiemmin muun muassa Technicolourissa ja lyhyen aikaa myös Negativen keikkakokoonpanossa.

House of Eli (kuva: Samuli Karala)

Laulukieli ei tuntunut omalta

Elias Hyle muistelee yli kymmenen vuoden takaista X Factoria mukavana seikkailuna. Hänen kaverinsa ehdotti kaksikon ollessa kuntosalilla, että hän voisi osallistua ensimmäistä kertaa Suomeen tulevaan X Factoriin. Aiemmin kyseinen kaveri oli turhaan yrittänyt houkutella miestä menemään Idolsiin.

- Olin rokkaripunkkari ja soittelin kaduilla ja baareissa. Ei ollut lähtökohtaisesti minun kaltaiseni asia mennä tuollaiseen kisaan. Tuli kuitenkin sellainen tunne vatsassa, että kokeillaan ja mennään pitämään hauskaa. Sitten menin sinne ja satuin voittamaan koko kisan. Ihan hyvin se meni.

Elias Hämäläinen vuonna 2010 (kuva: AOP / Timo Korhonen)

X Factorissa Elias lauloi sekä suomeksi että englanniksi. Ennen ohjelmaa hän ei ollut esiintynyt suomen kielellä lainkaan. Hän kuvailee englantia ”tunnekielekseen” ja on aina kirjoittanut kappaleensa englanniksi. Hyle on oppinut luontevaksi englannin kielen käyttäjäksi asuessaan lapsuutensa Yhdysvalloissa.

Parhaiten Hylen X Factor -tulkinnoista muistetaan kenties Irwin Goodmanin Maailma on kaunis -kappaleen versiointi. Ohjelman jälkeen hän päätyi tekemään musiikkia suomeksi, ja vuonna 2010 häneltä julkaistiin iskelmällistä poprockia sisältävä esikoisalbumi Rakkaudesta ja pelosta. Hyle sanoo, että ohjelman jälkeen ”kaikki” suosittelivat hänelle laulukieleksi suomea. Lopullinen kielivalinta tuli Hylen itsensä tietoon yllättäen X Factor -voiton jälkeisessä aamutelevision haastattelussa, jossa hän oli yhdessä X Factor -valmentajansa Gugi Kokljuschkinin kanssa.

- Haastattelija kysyi, tuleeko levy suomeksi vai englanniksi. Sanoin, että sitä ei ole vielä päätetty, että katsotaan. Gugi vieressäni sanoi, että kyllä se suomeksi tehdään. Olin että okei, suomeksi tehdään, Hyle muistelee.

Hyle sanoo olevansa mukautuvainen ihminen, ja hän päätti ottaa itselleen vähemmän ominaisen laulukielen haasteena. Suomeksi musiikin tekeminen ja julkaiseminen ei kaduta häntä, vaan hän koki suomenkielisyyden virkistävänä. Hän kuitenkin uskoo, että mainittavaa menestystä ei tullut, koska hän ei päässyt tekemään itselleen luontevinta musiikkia.

- Kun minulle sanottiin, että pitäisi vetää suomeksi, sanoin että ok. Mutta en oikein lähtökohtaisesti uskonut siihen. Tuli olo, että miksi pitää väkisin laittaa joku tekemään jotain, mikä ei ole luontaista, Hyle sanoo.

Hyle sanoo ymmärtävänsä levy-yhtiön halukkuuden nimenomaan suomenkieliselle musiikille, jota on Suomessa helpompi markkinoida. Miehellä oli Sony Musicille kolmen albumin kattava levytyssopimus, joka kuitenkin purettiin yhden levyn jälkeen. Hyle sanoo, että tämä tapahtui hyvässä hengessä. Hän olisi halunnut tehdä seuraavan levynsä erityylistä musiikkia englanniksi, mutta levy-yhtiö ei ollut samaa mieltä ja suostui purkamaan sopimuksen.

Hiljaiselonsa aikana Elias Hyle on elättänyt itsensä lähes yksinomaan musiikilla. Hän kertoo tehneensä pääsääntöisesti trubaduurikeikkoja yksityistilaisuuksissa ja ravintoloissa, mutta välillä myös yksittäisiä hanttihommia muutamien kuukausien ajan. Nyt on aika kääntää isompi vaihde päälle. Miehellä onkin suuret unelmat House of Eli -yhtyeen varalle. Bändi tähtää kansainvälisille markkinoille. Hyle uskoo, että ensimmäiseksi jalansijaa on hyvä lähteä hakemaan Saksasta. Muita kiinnostavia markkinoita ovat ainakin Iso-Britannia, Aasia, Yhdysvallat ja Kanada.

Voit kuunnella Elias Hylen koko haastattelun artikkelin alusta tai tämän linkin takaa Podplaysta. Haastattelussa Hyle kertoo myös muun muassa, miten House of Eli -bändin haaveet stadionilla soittamisesta ja elokuvamusiikin tekemisestä ovat jo käymässä toteen. 

Lue myös: X Factor loppuu 17 vuoden jälkeen - ohjelma oli ponnahduslauta Saara Aallolle ja One Directionille

Lue myös: The Rasmus sai suurnimen mukaan UMK-biisin tekoon - Lauri Ylösen ytimekäs tekstiviesti tiivisti tavoitteet

Uusimmat