Kuva: Channel 4 News / Base Entertainment / YouTube

Whitney Houstonin hologrammi herättää mielipiteitä - konsertinjärjestäjä vastaa kritiikkiin

17.02.2022 17:15 - Riia Frost

Hologrammikonsertit ovat herättäneet paljon eettistä keskustelua.

Legendaarinen laulaja Whitney Houston menehtyi 10 vuotta sitten, mutta hänet herätetään uudelleen henkiin Vegasin hologrammikonsertin avulla.

An Evening with Whitney: The Whitney Houston Hologram Concert -esitystä näytettiin jo yli kymmenessä teatterissa helmikuussa vuonna 2020, kunnes koronapandemia iski. Tällä hetkellä esitys on nähtävissä Harrah’s Showroom -teatterissa Las Vegasissa 1. toukokuuta asti. Konsertti on noin 75 minuuttia pitkä ja sen aikana nähdään nähdään livebändi, tanssijoita sekä tietenkin heijastettu kuva Houstonista.

Konsertin taian takana on Base Entertainment, joka on luonut hologrammiesityksiä myös edesmenneistä Roy Orbinsonista, Buddy Hollysta sekä Maria Callasista. Base Entertainmentin puheenjohtaja Brian Becker päästikin USA Today Entertainment -median konsertin kulisseihin ja vastasi myös siihen liittyviin kysymyksiin sekä kritiikkeihin.

Konsertin tanssijat pääsevät erittäin lähelle Houstonin todentuntuista hologrammia. (kuva: Channel 4 News / Base Entertainment / YouTube)

Miten Houstonin hologrammi on tehty?

Beckerin mukaan Houstonin hologrammi eli linssitön valokuva on kuvattu korkeimmalla mahdollisella resoluutiolla. Hologrammin liikkeissä yhdistyvät sekä tietokoneella luotu kuva että ihmisnäyttelijän liikkeet. Beckerin mukaan ihmisnäyttelijää käytetään hologrammin perustana, koska se on tehokkaampaa kuin täysin uuden avatarin rakentaminen.

- Meillä oli käytössä erittäin lahjakas tanssija, joka lauloi Whitneyn biisien tahdissa ja elehti kuin hän. Sen lisäksi, että yleisö haluaa kuulla Whitneyn mahtavan äänen, niin he varmasti haluavat myös nähdä hänen fyysistä ilmaisuaan ja dramaattista tulkintaansa, Becker toteaa.

Miksi maksaisin levyn kuuntelusta livenä?

Musiikkiin on yhdistetty Houstonin jo valmiiksi levytettyä laulua sekä aikaisempien esitysten live-tallenteita, jotta esityksessä voitaisiin mahdollistaa yleisölle paras mahdollinen keikkakokemus. Eli toisin sanoen konsertti on ajaton muoto nähdä edesmennyt laulaja.

- Se on kaikki hänen lauluääntään, Becker toteaa.

Todellisten Broadway-esitysten lailla, konsertissa ollaan tarkkaan mietitty biisien soittojärjestystä luovan ohjaajan kanssa sekä tanssikoreografiaan ja lavan koristeluun on palkattu omat suunnittelijansa.

Jo pelkästään konsertin suunnitteluvaiheessa tuli ottaa huomioon useat oikeudelliset asiat, mukaan lukien julkaisuoikeudet sekä Houstonin nimen- ja kuvan käyttö.

- Mikään tästä ei olisi mahdollista ilman perinnön suojelemisesta vastaavan kuolinpesän antamaa lupaa, Becker korostaa.

Myös Whitney Houstonin legendaarinen I Will Always Love You -biisi kuullaan konsertin aikana. (kuva: Channel 4 News / Base Entertainment / YouTube)

Onko sopiva kunnianosoitus vai helppo rahastus?

Hologrammikonsertit edesmenneistä julkkiksista ovat herättäneet paljoin keskustelua sekä osissa vastustusta. Monet uskovat niiden olevan häpäistys tähtien kuolinpesää kohtaan ja yrityksille vain yksi törkeä tapa tienata edesmenneen muusikon avulla.

Becker sanoo ymmärtävänsä joidenkin ihmisten reaktioiden tunnekomponentin, mutta uskoo myös kriittiselle ajattelutavalle olevan syytä soveltamiselle ja päivitykselle.

- Kriittisen ajattelun näkökulmasta, artistit luovat asioita. Artistin perinnössä on tämä upea työ taustalla ja useat muusikot myös omaksuvatkin hyvin teknologian. Lisäksi kaikki teknologian muutokset ovat myös aina olleet osa viihdettä, Becker kertoo.

Becker myös toteaa hologrammikonserttien olevan yhtä hyväksyttävää kuin uusien artistien palkkaaminen bändeihin menehtyneiden muusikoiden tilalle.

- Katsokaa nyt vaikka Johnny Cashia ja Queenia. En ole kuullut kenenkään valittavan tribuuttiartisteista tai -bändeistä. Ainakin tässä tapauksessa esittämämme musiikki on täysin aitoa ja näiden taiteilijoiden perintö on hyväksytty perinnön hoitajilta. Tribute-bändit eivät maksa edesmenneille artisteille mitään, kun taas tämän konsertin tulot päätyvät myös muusikon perillisille, Becker toteaa.

Becker uskoo myös positiivisten kokemusten kautta sanan leviävän ja siten ruokkivan konsertin suosiota.

- Tämä on erilainen tapa luoda taidetta, Becker kertoo.

Whitney Houston kuoli hotellihuoneessa Beverly Hillsissä vuonna 2012 ollessaan vasta 48-vuotias. Kuolinsyyksi todettiin hukkuminen, joka johtui kokaiinin aiheuttamasta sydänkohtauksesta.

Whitney Houstonista on myös tulossa musiikkielokuva I Wanna Dance with Somebody, joka perustuu Houstonin elämään.

 Voit katsoa alta pätkän vuoden 2020 Whitney Houstonin hologrammi-konsertista Lontoossa.

Mikäli linkki ei näy, voit katsoa sen täältä.

Lue myös: Edesmenneen laulajatähden hologrammi lähtee kiertueelle - "Hän olisi rakastanut tätä"

Lue myös: Whitney Houstonin Bodyguard-klassikosta uusi versio - rooleihin kaavaillaan muun muassa Cardi B:tä

Lähteet: USA Today Entertainment

Kilpailut

Uusimmat