Kuva: Insomniac

Supersankaripeli, jota kaikki ovat odottaneet - Arvostelussa: MARVEL’s Spider-Man (PS4)

04.09.2018 17:00 - Henri Laukka

MARVEL’s Spider-Man tuntuu tuoreelta, jännittävältä ja monisyiseltä. Insomniac on onnistunut luomaan supersankaripelin, jota kaikki ovat odottaneet. Pelattavuuden tasosta paistaa läpi kehittäjien rakkaus naapuruston seittikaveria kohtaan.

Maailman suosituin ja tunnetuin supersankari, Hämähäkkimies, tekee vihdoinkin uuden tulemisen videopelimarkkinoille Insomniacin uunituoreen MARVEL’s Spider-Man -pelin myötä. Peli on ollut pelaajien tutkassa jo pidemmän aikaa MARVEL-fanien odottaessa vesi kielellä Hämähäkkimiehen uusinta iteraatiota.

7. syyskuuta tuo odotus vihdoin palkitaan, ja täytyy sanoa heti tähän arvostelun kärkeen, että Insomniac on onnistunut luomaan Spide-Manin, joka viihdyttää alusta loppuun saakka ja joka yltää helposti tämän vuoden parhaimpien pelijulkaisujen joukkoon – ehkä jopa kärkisijalle saakka.

Peter Parker on vihdoin kasvanut aikuiseksi. Kaikkien tuntema tiedenörtti tasapainoilee tällä kertaa supersankariuden ja normaalielämän välimaastossa työskennellessään laboratorioavustajana proteesiteknologian parissa. Ikoninen parisuhde Peterin ja reportterina työskentelevän Mary Jane Watsonin välillä on jäissä, sillä Hämähäkkimiehen parempi puolisko ei halua elää naamiosankarin varjossa. Parkerin pahimpiin vihollisiin kuuluva Wilson Fisk joutuu heti pelin startiksi vihdoin tiilenpäitä lukemaan, mutta New Yorkin ylle vyöryvät tästä huolimatta tummat pilvet tuntemattoman vihollisen täyttäessä Kingpinin jättämän valtatyhjiön.

(kuva: Insomniac)

Lähtökohdat ovat supersankaripelille enemmän kuin otolliset. Parker joutuu mittelemään pelin aikana voimiaan tuttuja verivihollisiaan, kuten Skorpionia ja Korppikotkaa, vastaan. Peli tarjoilee supervihollisten joukkoon myös liudan pelimaailmassa vielä täysin tuntemattomia hahmoja. Jokaisella vastustajalla on oma agendansa ja roolinsa pelissä, eikä kukaan heistä tunnu peliä venyttävältä turhakkeelta. Supervihollisten tarinat nivoutuvat toisiinsa ja sivujuonteita koluaa oikein mielellään pääjuonen ohella. Tarina on todella mukaansatempaavasti ja yllättävästi kirjoitettu sekä dialogit mestarillisesti näyteltyjä. Heikkoa kohtaa tarinankerronnasta on vaikea löytää.

Graafisesti Manhattanille sijoittuva peli on oikein kelpo tapaus. Vaikka grafiikoita on jouduttu E3 -ennakkovideoista hieman polkemaan, niin ainakaan itselleni ei missään vaiheessa tullut oloa, että peli olisi jotenkin graafisesti köyhä tapaus. New York on täynnä ihmisiä, puistoja, kauniita maisemia ja vaihtuvia säätyyppejä. Pelialue on valtavan iso ja mielenkiintoinen, ja sen läpi liikahtelee seittejä viskoen ihan mieluusti fast travelin sijaan. Pelasin pelin läpi PS4:n perusversiolla, joten en osaa sanoa kuinka paljon eroa tämän ja PS4 PRO -versioiden välillä on, mutta olettaisin ainakin, että jos HD-versio on näinkin nätti tapaus, niin 4K:na kaupunki pääsee todella oikeuksiinsa.

(kuva: Insomniac)

Taisteluteknisesti MARVEL’s Spider-Man on erittäin hiottu kokonaisuus. Pomotaisteluilla on kaikilla oma mekaniikkansa, minkä lisäksi perusvihollisten kurmotus tuntuu alusta saakka hauskalta, luonnolliselta, ja juuri sellaiselta, kuin Hämähäkkimiehen pitääkin tuntua. Erilaisia seittikykyjä on valtava määrä ja pienelläkin mietinnällä Hämähäkkimiehestä saa luotua juuri sellaisen taistelijan kuin haluaa. Lisäksi Peterillä on käytössään useita erilaisia vimpaimia, jotka avautuvat pikkuhiljaa pelin tarinan edetessä. Niiden käyttö vaatii jonkin verran opettelua, mutta uusista taisteluteknisistä mahdollisuuksista pääsee kuitenkin nopeasti perille. Pidemmän päälle parhaaksi taistelutaktiikaksi muodostui ainakin omalla kohdallani perinteinen seittiä naamaan ja nyrkkiä perään -tekniikka, mutta taistelut eivät tästä huolimatta muodostuneet itseään toistavaksi.

Tekemistä pelissä riittää noin 45-50 tunnin ajaksi. Tähän lasketaan mukaan pelin tarinallinen pääjuoni, erilaiset valloitettavat tukikohdat, haastetehtävät, valokuvauskohteet, kerättävät esineet sekä sivutehtävät, puhumattakaan piilotetusta sisällöstä. Erilaisia pukuja pelaaja pääsee keräämään kymmeniä kappaleita, ja niistä jokainen on tuttu Hämiksen vuosikymmeniä kestäneen sarjakuvataipaleen varrelta. Satojen erilaisten keräilykohteiden läpikäyminen ei kuitenkaan missään vaiheessa tuntunut puuduttavalta, vaan pelin 100% läpäisy on tappavan hauskaa puuhastelua, jota edesauttaa seittien avulla liikkumisen vaivattomuus ja ympäröivän maailman interaktiivisuus. Peli ei tunnu missään vaiheessa väkisin venytetyltä, eikä lopussa vaivaa myöskään fiilis siitä, että kokemus jäi liian lyhyeksi. Toki tekemistä olisi voinut olla enemmänkin – pelin parissa kun viihtyy niin hyvin – mutta tulevat DLC:t varmasti ratkaisevat tämän puutteen.

(kuva: Insomniac)

DLC:istä kun puhutaan niin Insomniac on joutunut Sonyn turhan aikaisin liikkeelle lähteneestä markkinoinnista johtuen hieman huonoon välikäteen. The City That Never Sleeps DLC:tä ehdittiin siis (ilmeisesti vahingossa) mainostaa jo Facebookissa, vaikka varsinaista peliä ei ole vielä edes julkaistu. Tästä riemastuneet pelaajat huusivat aluksi kirosanoja kuvitellessaan, että DLC:llä rahastetaan viimeisetkin pennoset köyhien fanien taskuista. Todellisuudessa peruspelikin on jo niin laaja ja ehjä kokonaisuus, että DLC:n sisältöä tuskin on karsittu rahastusmielessä myöhemmin julkaistavaksi. Ylimääräinen sisältö tullaan julkaisemaan myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana, ja on ainakin ennakkotietojen mukaan itsessäänkin rahan arvoinen paketti, joka sisältää kolme uutta tarinallista lukua lisätehtävineen, uusia supervihollisia sekä pukuja Spider-Manille.

MARVEL’s Spider-Man tuntuu alusta loppuun tuoreelta, jännittävältä ja monisyiseltä. Insomniac on onnistunut luomaan supersankaripelin, jota kaikki MARVEL-fanit ovat odottaneet. Pelattavuuden tasosta paistaa läpi kehittäjien pyyteetön rakkaus naapuruston seittikaveria kohtaan. Pelille ei voi antaa mitään muuta, kuin äärimmäisen vahvan suosituksen.

MARVEL's Spider-Man julkaistaan yksinoikeudella Playstation 4:lle 7. syyskuuta 2018.

Lue myös: "Tiedämme tehneemme parhaan pelin" - Peliennakko: Spider-Man (PS4)

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat