Kuva: AOP

Pirjo Heikkilä ideoi uuden podcastinsa koronaeristyksessä: 'Olin jynssännyt jo lampun ja laatikot'

02.07.2020 10:15 - Reija Saarinen / reija.saarinen@bauermedia.fi

Pirjo Heikkilä lukee vanhoja kirjoja -podcast

Radioplay-sovellukseen on tänään ilmestynyt uusi podcast, jonka äänenä kuullaan stand up -koomikkona, näyttelijänä sekä äänikirjojen lukijana tunnettu Pirjo Heikkilä, 40.

Podcast kantaa nimeä Pirjo Heikkilä lukee vanhoja kirjoja ja nimensä mukaisesti siinä sukelletaan vanhojen kirjojen maailmaan, joita Heikkilä tulkitsee lämpimällä otteellaan. Mukana on muutamia kotimaisia ja maailmankirjallisuuden merkittävimpiä, mutta myös unohtuneimpia teoksia.

Idean podcastiin Heikkilä sai koronaerityksen aikana. 

- Lockdown oli alkanut ja oltiin oltu pari viikkoa kotona tekemättä mitään. Olin jynssännyt jo keittiön lampun ja seinät ja laatikot ja siinä ehti ideoida kaikenlaista. Kuulin, että jotkut näyttelijät lukevat Instassa satuja, ja niistä oli kommentoitu, että niin ei saisi tehdä, ellei maksa tekijänoikeuksia. Keksin, että voisin lukea niin vanhoja kirjoja, että niistä tekijänoikeudet ovat jo vanhentuneet. Ja voisin salaa hölistä omiani sinne väleihin. Vanhat kirjat olisivat siis kehys ja runko podcastille, Heikkilä kertoo Voice.fi:n haastattelussa. 

Heikkilän mukaan tarkoituksena oli etsiä mukaan kirjoja, jotka ovat sellaisia, että ne uppoavat myös nykyihmiselle. 

- Kalastelin kirjoja, jotka olisivat tarpeeksi vanhoja, mutta teksti olisi kuitenkin nykyihmiselle suhteellisen ymmärrettävää. Aika vanhoja ja edesmenneitä ajatuksiahan niissä joissain on, mutta se oli vaan hauskaa. 

Podcastissa  Heikkilän ajatus poukkoilee lukemisen lomassa. Mukaan tulee mielenkiintoisia ajatuksia ja oivalluksia elämästä ja ihmisistä. Eräässä jaksossa Heikkilä muun muassa sukeltaa uskontojen maailmaan. 

- Siinä ei ole mitään kritiikkiä uskontoja kohtaan, sillä ymmärrän uskonnon tarvetta hyvin. Olen entinen seurakuntanuori ja tosi kiinnostunut uskontoihin liittyvistä ilmiöistä, joita sitten pohdiskelen ääneen. Vaikka esimerkiksi sitä, että mistä itselle tulee pyhyyden tunne, Heikkilä täsmentää. 

Heikkilälle itselleen kirjat ovat tärkeitä, etenkin työmielessä. Heikkilä nimittäin lukee työkseen myös äänikirjoja. Hänen mukaansa työ on tuonut eteen myös paljon sellaisia helmiä, jotka olisivat muuten saattaneet mennä ohi.

- On ollut avartavaa saada luettavaksi sellaisia kirjoja, mitä ei muuten lukisi. Esimerkiksi en ollut koskaan lukenut dekkareita, ennen kuin sain luettavaksi Stina Jacksonin Hopeatien. Odotin äänitysvuoroja erityisen innokkaasti, koska halusin tietää, mitä kirjassa seuraavaksi tapahtuu.

Vapaa-ajalla Heikkilän lukeminen rajoittuu useimmiten lomiin, mutta myös matkustellessa kirja saattaa kulkea mukana. Heikkilä itse luottaa perinteiseen kirjaan, koska sen saa lukea niin nopeasti kuin haluaa. 

Mutta mikä opus on sitten sellainen, että se on onnistunut tekemään Heikkilään suuren vaikutuksen?

-  Kyllä me juuri kaverin kanssa hehkutettiin kilpaa Sisko Savonlahden Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu -teosta. Kaverini sanoi minusta hyvin osuvasti, että teksti oli raskasta, mutta kevyttä.

Pirjo Heikkilä lukee vanhoja kirjoja -podcastin ensimmäisen jakson pääset kuuntelemaan alta. 

Lue myös: Tallenna oma korona-arkesi historiankirjoihin - katso miten saat oman äänesi kuuluviin

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat