Kuva: Fotolia

Teitkö uudenvuodenlupauksia? Helpot niksit, joiden avulla pysyt päätöksissäsi

04.01.2018 15:45 - Emmi Moilanen

Lupauksia tehdessä tulisi muistaa olla armollinen itselleen, eikä haukata liian suurta palaa kerralla. Välitavoitteet ja niistä saavutetut palkinnot pitävät motivaation tehokkaasti yllä.

Tuttu sanontakin sen toteaa, uusi vuosi ja uudet kujeet. Vuoden alussa useat asettavat itselleen tavoitteita, jotka haluaisivat saavuttaa. Olipa kyseessä sitten kuntoprojekti, kehittyminen työtehtävissä tai vaikka uusi harrastus, tarvitset rutkasti pitkäjänteisyyttä uusien päätösten muuttumiseksi arkipäiväisiksi tavoiksi.

Popsugar kokosi yhteen parhaimmat niksit, joiden avulla pysyt lupauksissasi läpi vuoden.

1. Tarkastele mennyttä vuotta kriittisesti

Kysy itseltäsi: mitkä aikaisemmat suunnitelmat ja päätökset onnistuivat kuluneen vuoden aikana? Mikä puolestaan meni pieleen? Jos voisit palata ajassa taaksepäin, tekisitkö jotain toisin?

Näistä pohdinnoista voit saada viitteitä tulevaan vuoteen ja siihen, millä keinoilla todennäköisimmin saat lupauksesi kestämään vuoden loppuun saakka.

2. Määrittele tavoitteesi mahdollisimman tarkasti

Ole kuitenkin lupauksissasi maltillinen, sillä tämä kohta on yleensä se, jossa mennään metsään. Välttääksesi lupausten unohtumisen kuluvan vuoden aikana, ajattele jo etukäteen viisaasti. Varmista, että päätöksesi ovat riittävän tarkkoja, mitattavissa olevia tai aikaan sidottuja sekä varmasti saavutettavissasi.

Muista kuitenkin, että sinun ei tarvitse määritellä uudelleen jokaista elämäsi osa-aluetta, jotta tästä vuodesta tulisi onnistunut. Riittää, että keskityt esimerkiksi yhteen tai kahteen lupaukseen kerrallaan.

3. Tee aikaa lupauksillesi

Lupausten asettamisen jälkeen päätöksistä on hyvä tehdä osa arkirutiiniasi. Avain toteutuneisiin uudenvuodenlupauksiin on nimittäin se, että muutat uudet päätökset tavoiksi.

Jos esimerkiksi haluat harrastaa liikuntaa puolituntia joka päivä, merkitse kalenteriisi treeniin käytettävä aika jo etukäteen. Tämä keino helpottaa uusien tapojen omaksumista osaksi arkeasi.

4. Kerro tavoitteistasi myös muille

Uudenvuodenlupauksista kertominen ystäville ja perheelle voi auttaa päätöksissä pysymistä. Tällä tavalla saat myös tukiverkoston ympärillesi, joka kannustaa sinua vaikeina hetkinä. On myös mahdollista, että joku lähimmäisistäsi innostuu asettamaan itselleen samoja päämääriä kuin sinä, jolloin saat vertaistukea tavoitteesi saavuttamiseen.

5. Tunnista mahdolliset sudenkuopat

Lupauksia lunastaessa ja uusia tapoja opetellessa on todennäköistä, että kohtaat matkallasi myös takapakkia. Lupauksen pitämisessä edesauttaa kuitenkin se, jos tiedostat mahdolliset sudenkuopat jo etukäteen. Näin sinun on vastoinkäymisen hetkellä helpompi jatkaa päättäväisesti eteenpäin, sillä tiedät jo valmiiksi, kuinka toimia tilanteessa.

6. Seuraa säännöllisesti edistymistäsi

Mikään ei pidä motivaatiota paremmin yllä kuin tulosten näkeminen. Merkitse siis välitavoitteet ylös ja seuraa säännöllisesti omaa edistymistäsi.

Välietappeja saavuttaessasi on myös tärkeää palkita itsensä. Pienet palkkiot ovat mainio tapa pitää  motivaatiota yllä, kun tiedät, että ennen lopullista määränpäätä on myös jotain, mitä odottaa.

7. Muistuta itseäsi määrätietoisuudesta

Vaikka et saavuttaisi välitavoitteita tai lopullista määränpäätäsi toivomassasi ajassa, muista olla lempeä itsellesi. Kukaan meistä ei ole täydellinen, eikä itseään pidä soimata turhaan vaan tällaisessa tilanteessa on parempi muistuttaa itseään määrätietoisuuden tärkeydestä. Älä siis anna hetkellisen epäonnistumisen pilata pitkäntähtäimen suunnitelmiasi. Anna itsellesi lupa pitää pieni tauko, jonka jälkeen olosi todennäköisesti tuntuu entistä päättäväisemmältä.

8. Muista, että uusivuosi ei ole ainoa mahdollisuutesi

Vuoden alku ei ole ainoa aika asettaa uusia tavoitteita tai tehdä lupauksia itselleen. Jos sinulla ei ole vielä tammikuussa kirkkaana mielessäsi tavoitteita tulevalle vuodelle, voi olla parempi antaa aikaa itselleen ja odottaa hetki, kunnes olet varma mitä haluat lähitulevaisuudeltasi. Rauhassa laaditut suunnitelmat lupausten toteutumiseksi pitävät todennäköisemmin läpi koko vuoden.

Lue myös: Horoskooppimerkkisi paljastaa mikä on paras uuden vuoden lupaus juuri sinulle

Lue myös: Onko treenimotivaatio hukassa? On olemassa väri, joka saa innostuksen heräämään

Lähde: Popsugar

Kilpailut

Uusimmat