Kuva: Shutterstock

Mokasitko ja nyt nolottaa? Pääse yli piinaavasta häpeästä helppojen harjoitteiden avulla

30.08.2018 19:15 - Emmi Moilanen

Syy piinaavalle häpeän tunteelle voi löytyä menneisyydestäsi tai heikosta itsevarmuudesta.

Virheiden tekeminen on osa elämää ja mokaamista on vaikea välttää, jos tavoittelee kunnianhimoisesti omia unelmia ja tavoitteita. Joskus virheen tekeminen hävettää ja tunne yltyy jopa niin suureksi, että siitä on vaikea päästää irti.

Bustle-sivusto kysyi käyttäytymistieteilijä Clarissa Silvalta parhaimmat niksit häpeän tunteen selättämiseen.

Älä anna liikaa painoarvoa ulkopuolisten odotuksille

Silvan mukaan häpeän tunne johtuu usein siitä, että murehdimme liikaa muiden ihmisten odotuksista itseämme kohtaan ja siitä, mitä he mokan jälkeen meistä ajattelevat.

- Seuraavan kerran kun sinua nolottaa ja mietit, mitä muut ajattelevat, muistuta itsellesi, että myös sinä ansaitset olla onnellinen.

Muista, että omat odotuksesi itseäsi kohtaan ovat arvokkaampia kuin ulkopuolelta tulevat paineet. On todennäköistä, että sisäistettyäsi tämän, myös häpeän tunne helpottaa.

Muista, että moka voi olla myös hyvä juttu

Silva korostaa, että virheiden tekeminen kasvattaa meitä ihmisinä. Ajoittaisen mokaamisen ansiosta myös itseluottamuksemme kasvaa ja vahvistuu.

- Joskus nolostuminen on seurausta omasta täydellisyyden tavoittelusta, Silva huomauttaa.

Pohdi, johtuuko häpeän tunne vain epävarmuudestasi

- Häpeää voi aiheuttaa myös epävarmuus. Ohjeistan asiakkaitani kirjoittamaan ylös omia epävarmuuksiaan, jonka jälkeen lista luetaan ääneen jollekin toiselle. Tämä vahvistaa itseluottamusta ja varmuutta omiin kykyihin, Silva kertoo.

Tee mielikuvaharjoitteita

- Ota edellä mainittu lista esiin ja ala valmistautua henkisesti häpeän tunteeseen, jonka tilanteet mahdollisesti saavat sinussa aikaan, Silva kertoo.

- Yleensä tämä harjoitus auttaa käsittelemään ja työstämään haurasta itsetuntoa, hän jatkaa.

Yritä jäljittää tunteen alkuperä

Jos sinulla on taipumusta kärsiä häpeästä silloinkin, kun varsinaista aihetta murehtimiselle ei ole, on hyvä miettiä mistä tunne alun perin kumpuaa.

- Joskus annamme menneisyytemme vaikuttaa liikaa nykyisyyteen tai tulevaisuuteen. Kysy itseltäsi, mistä käytökseni on peräisin, mikä menneisyydessä on sellaista, joka aiheuttaa tämän, Silva neuvoo.

Muista, että saatat inspiroida muita

Silva toteaa myös, että vaikka itse pitäisit omaa mokaasi häpeällisenä, kaikki muut eivät ehkä suhtaudu asiaan samalla tavalla.

- On mahdollista, että nololta tuntuva asia on inspiroinut jotakuta toista pääsemään yli omista haasteistaan, Silva kertoo.

Lue myös: Elokuvateatterin moka sai vanhemmat paniikkiin: ”Pakenivat elokuvasalista lastensa kanssa”

Lue myös: Laura lyttäsi hänen vartaloaan haukkuneet nerokkaalla tavalla - "Minä en häpeä"

Lähde: Bustle

Kilpailut

Uusimmat