Kuva: Shutterstock

Nyt se selvisi - pidämme kumppaniamme fiksumpana kuin hän todellisuudessa on

12.04.2019 14:15 - Iiro Myllymäki

Meillä on tapana arvioida sekä oma että kumppanin älykkyys yläkanttiin.

Etenkin parisuhteen alkuvaiheessa omaa kumppaniaan tulee herkästi katsottua ruusunpunaisten silmälasien läpi. Tuore tutkimus antaa tälle väitteelle tieteellisesti todennettua perustaa. Intelligence-lehdessä on nimittäin julkaistu tutkimus, joka väittää, että ihmiset pitävät kumppaniaan fiksumpana kuin tämä todellisuudessa on.

Tutkimuksessa havaittiin, että ihmisillä on tapana arvioida kumppaninsa älykkyysosamäärää sen perusteella, miten onnellinen hän on kyseisessä parisuhteessa. Jos suhteessa menee hyvin, älykkyysosamäärä arvioidaan yläkanttiin. Tällöin kumppania usein pidetään keskimääräistä ihmistä älykkäämpänä.

Tutkimukseen osallistuneet ihmiset arvioivat kumppaninsa älykkyysosamäärän keskimäärin 37 pistettä yläkanttiin, mutta he luulivat vastaavasti myös itse olevansa älykkäämpiä kuin todellisuudessa ovatkaan. Tutkittavat arvioivat oman älykkyysosamääränsä keskimäärin 30 pistettä liian korkeaksi. Puolella väestöstä älykkyysosamääräpisteet sijoittuvat välille 90-110, joten kymmenien pisteiden harppaukset ovat merkittäviä.

Tutkimukseen osallistui 218 heteroparia. Tutkimuksen tekivät Giles Gignac Länsi-Australian yliopistosta ja Marcin Zajenkowski Varsovan yliopistosta.

Lue myös: Onko parisuhteessasi paljon riitelyä? Merkit, jotka voivat kieliä ongelmasta

Lähteet: Metro.co.uk, ScienceDirect, Wikipedia

Kilpailut

Uusimmat