Älä häpeä yksinäisyyttä - löydä keinot tilanteen muuttamiseksi
Uuden elämäntilanteen myötä saattaa arkeen tulla osaksi myös yksinäisyys. Olipa kyseessä sitten päättynyt parisuhde tai muutto uuteen kaupunkiin, yksinäisyys voi olla jopa lamaannuttavaa, jos tunteeseen ei ole tottunut.
Tärkeintä on tunnistaa yksinäisyyden tunne
Katsot tuntikausia sarjoja: Vietätkö tunteja TV-sarjojen tuotantokausien parissa, ja jaksot loppuvat aivan huomaamattasi kesken? Yksinäisyyden tunne on helppo hukuttaa elokuvien ja sarjojen pariin, kun vapaa-aikaa ei vietä ystävien seurassa.
Et pidä sosiaalisista tilanteista: Tiedät kuinka sosiaalisissa tilanteissa tulisi käyttäytyä, mutta tilanteet tuntuvat silti vaivaannuttavilta. Yksinäiset ihmiset ovat usein sosiaalisesti hyvinkin älykkäitä, mutta ihmisten kohtaaminen ja keskustelutilanteet luovat paineita, joiden vuoksi tilanteita jopa vältellään.
Yksinolo ei tunnu etuoikeudelta: On tärkeää osata olla yksin, ja itsekseen vietetty aika on parhaimmillaan arvokasta laatuaikaa. Yksinäiselle ihmiselle yksin olo ei tunnu poikkeukselliselta, vaan se on arjen perustilanne.
Uppoudut sosiaaliseen mediaan: Selaatko jatkuvasti Facebookia tai Instagramia sen sijaan, että ottaisit yhteyttä ystäviisi tai perheenjäseniisi? Joskus sosiaalisen median kanavien selaaminen saattaa jopa lisätä onnettomuuden tunnetta, joten järjestä itsellesi ihmiskohtaamisia tosielämässä internetin sijaan.
Tilanteen voi korjata monella tapaa
Myönnä olevasi yksinäinen: Jotta tilanteen voi korjata, täytyy aluksi myöntää olevansa yksinäinen. Tilanteen kohtaaminen voi olla todella pelottavaa, mutta se kannattaa. Kun tunnustat tilanteen itsellesi, voit miettiä, millaisissa tilanteissa yksinäisyyden tunne nousee ja kuinka oloa voisi helpottaa.
Luo itsellesi sosiaalisia kontakteja: Aloita harrastus, joka tapahtuu ryhmässä tai joukkueessa. Silloin joudut tilanteeseen, jossa kohtaat uusia ihmisiä ja tutustut heihin. Harrastuksien myötä tapaat todennäköisemmin myös henkilöitä, jotka ovat samanhenkisiä kanssasi.
Huolehdi jostakin toisesta: Jos ihmisten kohtaaminen harrastusten parissa ei tunnu houkuttelevalta, ota osaa hyväntekeväisyyteen. Kun teet hyvää toisille, myös oma olosi paranee. Myös lemmikin hankkiminen voi olla hyvä idea, sillä eläimet ovat parhaimmillaan terapeuttista seuraa.
Älä pelkää kysyä apua: Avun kysymistä ei tarvitse hävetä tai epäröidä, sillä ammattiapu voi olla nopein ja helpoin keino tilanteen muuttamiseksi. Pitkittynyt yksinäisyys on vakava asia, jolla on suuri vaikutus kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Sen vuoksi omasta tilanteestaan kannattaa puhua rohkeasti ja häpeilemättä.
Lue myös: HS: Yksinäisyys tulee kalliiksi – ongelmiin pitäisi puuttua jo lapsena
Lähde: Huffington Post