Kuva: Fotolia

Menetitkö vanhan ystäväsi? 4 tapaa käsitellä asia

04.10.2015 14:15 - Senja Rapila

Usein sitä ajattelee, että on aikaa nähdä vanhoja tuttuja vaikka seuraavassa luokkakokouksessa viiden vuoden kuluttua. Koskaan ei tule kuitenkaan ajatelleeksi, että vanha ystävä saattaa joutua siinä ajassa vaikka auto-onnettomuuteen.

Mitä pidempi aika sinun ja vanhan ystäväsi näkemisestä on, ajattelet jatkuvasti näkeväsi hänet kuitenkin pian ja pyytäväsi hänet myöhemmin kahville. Et tule välttämättä koskaan ajatelleeksi, että nämä tilaisuudet eivät ole itsestäänselvyyksiä. 

Uutiset siitä, että monen vuoden takainen hyvä ystävä - tai paras ystävä - on kuollut, voivat lamaannuttaa sinut kokonaan, saada sinulle huonon olon ja pääsi pyörälle. Et ollut koskaan kuvitellut, että viimeisin kanssakäymisenne olisi se, milloin viimeksi näitte. 

Vanhan ystävän menettäminen on sinulle pudotus todellisuuteen: ne päivät, muistot ja ihmiset ovat kaikki menneitä. Olette kasvaneet ystäviesi kanssa erillenne, ja koet näin myös samalla menetyksen tunnetta omasta menneisyydestäsi - se ei tule koskaan takaisin.

Kun käsittelet vanhan ystäväsi menetystä, on muutamia asioita, jotka kannattaa muistaa:

Kaikki surevat eri tavoin

Älä arvostele toisia, mikäli he surevat eri tavalla. Vaikka olisitkin itse todella herkkä persoona, toinen asiaa sureva voi pystyä välittömästi jatkamaan muista asioista jutustelua traagisen uutisen kuultuaan. Se ei tarkoita, että toinen teistä suree oikealla tavalla. Jokainen käsittelee asiat omalla tavallaan.

Asian välttely on helppo tapa jättää asia käsittelemättä

Kun sinun ja vanhan ystäväsi välillä on aikaa, kun ette ole nähneet toisianne, on helppoa vältellä asian käsittelyä. Tämä on helppo laastari, mutta sinun tulee kohdata asia ennemmin tai myöhemmin. Yritä tiedostaa surusi ja kipusi, sekä päästä siitä yli.

Jaa surusi yhteisten ystävienne kanssa

Vaikka olisit viimeksi jutellut vanhojen ystäviesi kanssa vuosia sitten, ole yhteydessä heihin viimeistään tällä surun hetkellä. Kaikkien tuki on tervetullutta tällaisessa tilanteessa, oli teidän välinne olleet millaiset tahansa. Ole heidän tukenaan, jotka tarvitsevat sitä eniten.

Naura ja muistele hyviä, onnellisia hetkiänne

Anna itsellesi aikaa muistella myös hyviä hetkiä. Muista menetettyä ystävää tavoin, joilla hän haluaisi tulla muistetuksi. Jaa nämä ihanat, iloiset muistot ihmisten kanssa, jotka surevat sinun kanssasi.


Lue myös: Edesmenneen pikkupojan vanhemmat löysivät koskettavan viestin: ”Olen edelleen kanssanne”

Lähde: Elite Daily

Kilpailut

Uusimmat