Kuva: AOP

Ihmiset hassuttelivat Twitterissä ja tekeytyivät Elon Muskiksi - sitten Musk puuttui peliin ja langetti uuden säännön

07.11.2022 15:15 - Iiro Myllymäki

Twitterin parodiointisääntöjen noudattamatta jättämisestä seuraa nyt aiempaa vakavampi rangaistus.

Voit kuunnella artikkelin alta tai Podplaysta.

Twitterin uusi omistaja Elon Musk, 51, ilmoittaa asettaneensa palveluun uuden säännön koskien tilejä, joilla parodioidaan jotakuta muuta ihmistä. Musk kertoo asiasta omassa twiitissään.

”Tästä lähtien kaikki Twitter-tilit, joilla tekeydytään joksikuksi muuksi sanomatta selkeästi, että kyse on parodiasta, jäädytetään pysyvästi”, Musk kirjoittaa.

Jos upotus ei näy, näet julkaisun täältä.

Hän jatkaa kertomalla, että aiemmin parodiasäännösten rikkomisesta on ensin seurannut varoitus, mutta nyt tili saatetaan jäädyttää ilman ennakkovaroituksia.

Jos upotus ei näy, näet julkaisun täältä.

Tilin jäädyttäminen on Twitterin vakavin mahdollinen reaktio käyttäjien sääntörikkomuksiin. Kun tili on jäädytetty, käyttäjä ei pääse enää luomaan uutta sisältöä eikä tilin sisältöä pääse katsomaan.

Muun muassa The Verge kirjoittaa, että Muskin päätöksen taustalla on ilmiö, jossa useat Twitter-käyttäjät muokkasivat profiileitaan muistuttamaan Elon Muskin profiilia. He muokkasivat komediatarkoituksessa omaksi Twitter-nimekseen Elon Muskin nimen ja joissain tapauksissa myös lisäsivät profiilikuvakseen Muskin kuvan. Jotkut myös kirjoittivat irvailevaan sävyyn twiittejä Muskiksi tekeytyen. Tilit tunnisti parodiatileiksi esimerkiksi katsomalla @-merkin perässä olevaa käyttäjätunnusta, joka säilyi alkuperäisenä.

Tämä ilmiö sai alkunsa siitä, kun Musk ilmoitti aikovansa muuttaa Twitterin verifikaatiokäytäntöjä. Hän kertoi, että jatkossa profiilin sinisen verifiointimerkin voisi saada maksamalla kuukausittaisen kahdeksan dollarin maksun. Tämän ilmoituksen jälkeen jotkut verifikaatiomerkin omaavat käyttäjät muuttivat profiilin nimensä Elon Muskiksi osoittaakseen mieltä muutosta vastaan. CNBC kertoo, että aiemmin verifikaatiomerkin ovat saaneet vain tunnetut, julkiset henkilöt, joiden tilin on voinut merkin avulla tunnistaa aidoksi. Vastaisuudessa kuka tahansa voisi saada maksamalla sinisen merkin profiiliinsa. Monet käyttäjät ovat olleet nyt huolissaan, että toteutuessaan muutos vaikeuttaisi aitojen tilien tunnistamista.

Muskin ilmoitus parodiatilien jäädyttämisestä ilman varoituksia ei ainakaan vielä maanantaina keskipäivällä näkynyt Twitterin virallisissa säännöissä. Twitterin säännöissä todetaan, että esimerkiksi parodia- ja fanitilien on selkeästi ilmoitettava sekä nimessään että profiilitekstissään, että kyseessä ei ole kyseisen henkilön oikea tili. Ohjeissa lukee, että jos tätä sääntöä ei noudata, profiilin haltijaa voidaan pyytää muokkaamaan tilin tietoja ja jos tätä ei tee, otetaan käyttöön väliaikainen tilin jäädytys. Sen sijaan pysyvään jäädytykseen siirrytään kirjattujen sääntöjen mukaan vasta, jos ensimmäisen varoituksen jälkeen ei tee tarvittavia muutoksia profiiliinsa. Muskin lanseeraaman säännön mukaan puutteellisia tietoja sisältävien parodia- ja fanitilien kohdalla siirryttäisiin heti ankarimpaan rangaistukseen. The Verge -julkaisu kirjoittaa, että Musk vaikuttaa olevan yksin uuden päätöksen takana.

Lue myös: Elon Musk omistaa nyt Twitterin - "Lintu on vapautettu"

Lue myös: Elon Musk osallistui yllättäen halloween-juhliin - katso kuvat maailman rikkaimman miehen asusta

Lähteet: The Verge, CNBC, Twitter Help Center, Twitter Help Center

Kilpailut

Uusimmat