Kuva: Shutterstock

Yle: Suojelupoliisi varoittaa Tiktokista - käyttäjien tietoja voi vuotaa

09.01.2024 14:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Jopa Tiktokin kieltämisestä EU:n alueella on herännyt keskustelua.

Suojelupoliisi varoittaa Ylen artikkelissa, että sosiaalisen median sovellus Tiktok kerää käyttäjistään paljon tietoja, eivätkä ne välttämättä ole turvassa.

Kiinalaisperäisen sovelluksen keräämät tiedot voidaan tarpeen tulleen ottaa Kiinan turvallisuusviranomaisten käsiin. Supo varoittaa tämän olevan mahdollista, vaikka emoyhtiö Bytedance olisi eri mieltä, sillä Kiinan valtion lakiin on kirjattu, että jokainen kiinalainen yritys ja henkilö joutuu tarvittaessa avustamaan Kiinan tiedustelupalveluita.

Lisäksi kiinalainen sovellus ei välttämättä noudata kaikkia tietosuojalainsäädännön pykäliä, joita esimerkiksi Euroopassa edellytettäisiin. On myös syytä pitää mielessä, että muihin sovelluksiin verrattuna Tiktok kerää poikkeuksellisen paljon tietoa käyttäjästään.

- Tiktok kerää poikkeuksellisen paljon tietoa käyttäjästä ja laitteesta, ja se tulee autoritäärisestä valtiosta, joka ei tunne länsimaista perusoikeussuojaa, Supon edustaja kommentoi Ylelle.

Se, miten suurella todennäköisyydellä juuri jonkun tietyn käyttäjän tietoja vakoiltaisiin, on hankala arvioida. Supo kuitenkin huomauttaa, että käytännössä se on aina mahdollista. 

– Vaikka puhelimella ei käsiteltäisi salaista tietoa, esimerkiksi yhteystiedot voivat kiinnostaa ulkopuolisia.

Esimerkiksi Supon omia työntekijöitä ollaan kielletty asentamasta Tiktokia virkapuhelimiinsa ja suositettu jättämään se lataamatta myöskään henkilökohtaisiin puhelimiin, sillä heihin kohdistuu erityinen riski vakoilusta ammattinsa vuoksi.

Sovelluksesta käydään kuumaa keskustelua Suomessakin

Tiktok on herättänyt huolta aiemmenkin Suomessakin. Esimerkiksi kokoomuksen kansanedustaja Ville Kaunisto on kertonut poistaneensa sovelluksen turvallisuussyistä puhelimestaan.

Vielä suurempi toimia kannattaa muun muassa kokoomuksen kansanedustaja Aura Salla, joka kannattaa Tiktokin kieltämistä koko EU:n alueella turvallisuuspoliittisista syistä.

Lue myös: Onko hittisovellus TikTok pian historiaa? Yhdysvalloissa sen käyttöä jo kielletään

Lue myös: Ranska puuttuu sosiaalisen median filttereiden käyttöön - rajoituksia tulossa

Lue myös: Uusi sosiaalisen median sovellus tulee mahdollisesti haastamaan Twitterin - julkaistaan tällä viikolla

Lue myös: Yle: Asiat, joita ei pidä kuvata someen: "Voidaan käyttää rikollisiin tarkoituksiin"

Lähde: Yle

Kilpailut

Uusimmat