Kuva: Fotolia

Juotko kahvia väsymykseen? Tulet vain entistä kiukkuisemmaksi

15.06.2016 16:15 - Senni Loikala

Kahvista on apua seuraavana päivänä, jos juot sitä satunnaisesti huonosti nukutun yön jälkeen. Tavasta on enemmän haittaa kuin hyötyä, jos hörpit kahvia väsymykseen useina päivinä peräkkäin.

Tuoreen amerikkalaisen tutkimuksen mukaan kahvi auttaa väsymykseen vain kahden peräkkäisen päivän ajan, jos olet nukkunut huonosti. Mutta jos nukut vielä seuraavana yönä liian vähän, on kahvinjuonnista enemmän haittaa kuin hyötyä. Tutkimuksesta uutisoi The Telegraph.

Tutkimukseen osallistui noin 50 henkilöä, jotka jaettiin kahteen ryhmään. Molempien ryhmien jäsenet saivat nukkua vain viiden tunnin yöunet, mutta ensimmäiseen ryhmään kuuluneet saivat juoda kaksi kupillista kahvia päivässä ja toiset saivat lumepiristettä.

Osallistujat laitettiin suoriutumaan erilaisista kognitiivisista tehtävistä ja lisäksi heidän vireystilaansa, mielentilaansa ja suoriutumistaan mitattiin useita kertoja päivässä.

Ärsyyntymiskynnys madaltuu

Tuloksista selvisi, että osallistujat hyötyivät huomattavasti kahvinjuonnista kahden päivän ajan. Kolmantena päivänä tapahtui muutos, ja kahvia juovista osallistujista tuli verrokkiryhmää huomattavasti kiukkuisempia. He ärsyyntyivät selvästi muita herkemmin, eivätkä pysyneet valppaina.

Näin ollen sinun kannattaa juoda kohtuudella kahvia vain kahden päivän ajan, jos olet nukkunut huonosti, mutta ei enää kolmantena päivänä. Toki ongelma korjaantuu helpoiten kuittaamalla univelat riittävillä yöunilla.

Lähde: The Telegraph

Lue myös: Miten kesytetään naisen "kahviraivo?" 1800-luvun suomalaisteos neuvoo

Lue myös: Pieni niksi tekee aamun kahvihetkestä entistäkin nautinnollisemman

Lue myös: Oletko sinäkin käyttänyt suodatinpussia väärin koko ikäsi? Katso oikeaoppinen tapa

Kilpailut

Uusimmat