Kuva: Fotolia

Miksi vatsa ei palaudu entisiin mittoihinsa heti raskauden jälkeen? Asiantuntijat vastaavat

20.07.2016 14:45 - Emmi Moilanen

Muun muassa kohdun koko ja äidin ikä vaikuttavat siihen, kuinka nopeasti vatsa palaa entisiin mittoihinsa.

On yleistä, että synnytyksen jälkeen raskausvatsa ei palaudu välittömästi entisiin mittoihinsa. Raskauden jälkeinen vatsan koko voi silti yllättää tuoreen äidin ja mieleen voi nousta kysymyksiä siitä, minkä takia maha on edelleen koholla, vaikka lapsi ei ole enää kohdussa.

Glamour selvitti asiantuntijoiden avulla, mitkä tekijät vaikuttavat raskauden jälkeiseen vatsan palautumiseen.

Yksi suurimmista syistä raskauden jälkeiseen pömppövatsaan on kohdun koko. Kohtu on venynyt runsaasti yhdeksän kuukauden aikana, eikä se palaudu automaattisesti normaaliin kokoonsa heti sen jälkeen, kun lapsi on syntynyt.

- Kohdun palautuminen riippuu monista syistä. Näitä ovat esimerkiksi äidin paino ennen raskautta, ikä, geenitekijät, vauvan koko, urheilullisuus, ruokavalio ja imetys. Vaikuttava tekijä on myös se, tapahtuiko synnytys alateitse vai sektiolla, kertoo gynekologi Jason James.

Gynekologi Michael Cackovic huomauttaa myös, että kohdun palautuminen vie aikaa.

- Raskautta edeltäviin mittoihin palautuminen voi viedä kuudesta kahdeksaan viikkoa, hän toteaa.

Myös vatsalihakset merkittävä tekijä

Myös vatsalihakset ovat hiljalleen venyneet erilleen yhdeksän raskauskuukauden aikana.

- Muutokset tapahtuvat pikkuhiljaa, joten niitä ei ehkä edes havaitse. Vie kuitenkin aikaa, että lihakset palautuvat normaaliin tilaansa, kertoo kinesiologi Jim Pivarnik.

Vaikka treenaisit keskivartaloasi raskauden jälkeen, Pivarnikin mukaan vie silti kuukausia, että vatsalihakset ovat samanlaisessa kunnossa kuin ennen lapsen saamista.

- Ei ole keinoa, jonka avulla voisi etukäteen tietää, jääkö synnytyksen jälkeen vatsa koholle vai ei, kertoo terveysasiantuntija Jennifer Wider.

Raskauden jälkeiseen vatsan kokoon vaikuttavat siis monet tekijät, ja on yksilöllistä, kuinka nopeaa raskaudesta palautuminen on. Pivarnikin mukaan suurimmalle osalle naisista jää synnytyksen jälkeen ainakin jonkin kokoinen vatsakumpu.

Lähde: Glamour

Lue myös: Raskausajan ikävät oireet viittaavat tyttövauvaan?

Kilpailut

Uusimmat