Kuva: Fotolia

Läheisten perhesuhteiden ylläpitäminen kannattaa – yllättävä vaikutus elinikään!

26.08.2016 19:45 - Emmi Moilanen

Tuore tutkimus osoittaa, että läheiset välit perheenjäsenien kanssa tuovat elämään onnellisuuden lisäksi myös lisää elinvuosia.

Tuoreen tutkimuksen mukaan ne henkilöt, jotka ovat läheisiä perheenjäsentensä kanssa, elävät myös todennäköisemmin muita pidempään. Elite Daily -sivusto kertoo, että sosiologit keräsivät torontolaisen yliopiston tekemän tutkimuksen puitteissa tietoa lähes 3000:lta aikuiselta, vanhempaan ikään ehtineeltä tutkimushenkilöltä.

Tutkimukseen osallistuneita henkilöitä pyydettiin arvioimaan vuosina 2005 ja 2006, kenet he arvioivat läheisimmäksi luottohenkilökseen. Kaikki tutkimukseen osallistujat olivat tällöin 57-85 ikävuoden välillä. Tutkijat toistivat kyselynsä vuosina 2010 ja 2011 selvittääkseen, kuinka moni osallistujista oli menehtynyt viiden vuoden jakson aikana.

Selvisi, että henkilöt, jotka listasivat perheenjäsenen erityisen läheiseksi henkilökseen, kuolivat kuuden prosentin todennäköisyydellä seuraavan viiden vuoden aikana. Ne ihmiset, jotka kertoivat olevansa ”ei niin läheisiä” perheensä kanssa, menehtyivät jopa 14 prosentin todennäköisyydellä seuraavan viiden vuoden aikana.

Myös perheenjäsenien määrä merkitsee

Tutkijoille selvisi myös, että niillä henkilöillä, jotka raportoivat sosiaalisen verkostonsa sisältävän runsaasti perheenjäseniä, kuolleisuus oli matalampi verrattuna henkilöihin, jotka olivat vähemmän tekemisissä perheenjäsentensä kanssa.

- Yksilöiden kohdalla, joiden sosiaaliseen verkostoon kuului paljon läheisiä perheenjäseniä, myös kuolleisuus oli epätodennäköisempää, toteaa tutkija James Iveniuk.

Lähde: Elite Daily

Lue myös: Parhaat maat perheen perustamiseen listattiin - Suomi toisella sijalla

Lue myös: Kohota perheen tiimihenkeä - psykologin 5 täsmävinkkiä

Kilpailut

Uusimmat