Kuva: Fotolia

Suosittu itsehoito virtsatietulehdukseen todistettiin tehottomaksi: "Karpalotuotteista ei hyötyä"

28.10.2016 18:15 - Senni Loikala

Tuoreessa tutkimuksessa selvitettiin, miten karpalovalmisteiden tai -mehun kuluttaminen vaikuttaa virtsatietulehduksen todennäköisyyteen.

Monet toistuvista virtsatietulehduksista kärsivät naiset syövät karpalovalmisteita tai juovat karpalomehua, jotta ikävä vaiva pysyisi loitolla. Tuoreen, Journal of the American Medical Association -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan karpalovalmisteista ei kuitenkaan näytä olevan hyötyä virtsatietulehdusten ennaltaehkäisyssä.

Tutkimukseen osallistui hoitokodissa asuvia naisia, joista osa söi laadukasta karpalovalmistetta ja loput saivat lumelääkettä. Tuloksista selvisi, ettei karpalovalmistetta syöneillä naisilla ollut sen harvemmin virtsatietulehduksia kuin muilla.

- Vaikka tutkimukseemme osallistui vain hoitokodissa asuneita naisia, ovat myös monet muut eri kansanryhmille tehdyt tutkimukset osoittaneet, ettei karpalotuotteista ole hyötyä, tutkija Manisha Juthani-Mehta kertoo.

Tutkijan mukaan naiset voivat syödä karpalovalmisteita ja juoda karpalomehua, jos he pitävät niiden mausta. Sen sijaan rahan sijoittaminen karpalovalmisteisiin virtsatietulehdusten ennaltaehkäisemiseksi tutkijan mukaan ole kannattavaa.

Lue myös: Suomalaislääkäri ottaa kantaa antibioottikohuun: Lomamatkat aina riski

Lähde: CNN

Kilpailut

Uusimmat