Kuva: Fotolia

Aborttia koskeva yleinen harhaluulo kumottiin - eihän oma käsityksesi väärä?

16.12.2016 13:15 - Senni Loikala

Tutkimuksen mukaan abortti ei heikennä naisen hyvinvointia eikä altista mielenterveysongelmille. Jos naista kielletään tekemästä abortti, ovat tulokset hyvin erilaisia.

Abortit eivät tee naisista masentuneita eivätkä aiheuta mielenterveydellisiä ongelmia tai huononna itsetuntoa, selviää tuoreesta amerikkalaistutkimuksesta. Päinvastoin naiset, joita estetään keskeyttämästä epätoivottu raskaus, kärsivät tutkimuksen mukaan usein näistä ongelmista. Tutkimus on julkaistu JAMA Psychiatry -lehdessä ja siitä uutisoidaan Aol.-sivustolla.

- Saimme selville, että abortin kieltäminen naisilta vaikuttaa negatiivisesti heidän mielenterveyteensä ja hyvinvointiinsa. Emme puolestaan löytäneet todisteita sille, että abortti altistaisi mielenterveysongelmille, tutkija Antonia Biggs Kalifornian yliopistosta kertoo.

Luotettavin tutkimustulos tähän mennessä

Myös aiemmista tutkimuksista on saatu samankaltaisia tuloksia. Aol.-sivuston mukaan tuorein tutkimus tarjoaa kuitenkin tähän mennessä parhaan todistusaineiston siitä, ettei abortti horjuta ratkaisevasti naisen hyvinvointia, saati mielenterveyttä.

Tutkimukseen, joka toteutettiin haastatteluiden avulla, osallistui noin 950 aborttiklinikalle hakeutunutta naista ympäri Yhdysvaltoja. Osa naisista päätyi pitämään lapsen, vaikka he itse olisivat tahtoneet keskeyttää raskautensa. Vaikka näiden naisten hyvinvointi ja mielenterveys joutuivat koetukselle, parani heidän tilanteensa viiden vuoden tutkimusjakson aikana.

Lue myös: Abortin kaksi yleisintä syytä selvitettiin - juuri kukaan ei kadu jälkeenpäin

Lähde: Aol.

Kilpailut

Uusimmat