Kuva: Fotolia

"Henkinen krapula" todella on olemassa - oletko kärsinyt siitä?

27.12.2016 14:45 - Senni Loikala

Tutkimuksen mukaan voimakkaita tunteita sisältävät kokemukset vaikuttavat meihin ja tulevaisuutemme yllättävän paljon.

Nyt pystyt ymmärtämään aiempaa paremmin tunne-elämääsi. Tästä käy kiittäminen New Yorkin yliopiston tutkijoita, jotka ovat julkaisseet tuoreen tutkimuksensa Nature Neuroscience -lehdessä. Tutkimuksesta uutisoi myös Science Daily.

Kokemukset, joihin liittyy voimakkaita tunteita, voivat jättää aivoihisi psykologisia jälkiä, jotka säilyvät pitkään senkin jälkeen, kun tunteikkaat kokemukset ovat jo päättyneet. 

- Se, miten muistamme tapahtumat, ei ole seurausta vain "ulkoisista" tapahtumista, vaan siihen vaikuttaa voimakkaasti sisäinen maailmamme ja muut sisäiset tilamme, jotka voivat vaikuttaa kokemuksiimme tulevaisuudessa, tutkija Lila Davachi selvittää.

Tutkijat puhuvat ilmiöstä ”henkisenä krapulana” - eli tunteikkaat kokemukset todella vaikuttavat sinuun voimakkaasti ja pitkäaikaisesti; nuo tunteikkaat kokemukset voivat toki olla joko hyviä tai huonoja.

Tutkimuksesta selvisi myös, että voimakkaita tunteita sisältävä kokemus saa aikaan sen, että pian sen jälkeen mieleesi jää paremmin myös kokemukset, joihin ei liity yhtä voimakkaita tunteita.

Lue myös: Minkä eläimen näet metsässä? Psykologinen testi paljastaa todellisen minäsi

Lue myös: Pidä parisuhteesi intohimoisena - suomalainen psykologi paljastaa toimivat keinot

Lue myös: Psykologiset kikat, joita voit käyttää hyväksi arkipäiväisissä tilanteissa muiden huomaamatta sitä

Lähde: Daily Science

Kilpailut

Uusimmat