Kuva: Fotolia

Kuukautistesi alkamisikä voi kertoa, miten suuren vauvan tulet synnyttämään!

11.03.2017 16:15 - Senni Loikala

Varhain alkaneet kuukautiset lisäävät merkittävästi raskausdiabeteksen riskiä, selviää tuoreesta tutkimuksesta. Raskausdiabetes saa usein sikiön kasvamaan keskivertoa nopeammin.

Varhaisesta kuukautisten alkamisiästä löydettiin yhteys kohonneeseen raskausdiabeteksen riskiin, selviää tuoreesta australialaisesta tutkimuksesta. Tutkimus on julkaistu American Journal of Epidemiology -lehdessä ja siitä uutisoi Reuters.

Naisilla, joiden kuukautiset alkoivat ennen 11 ikävuotta, oli kaikista suurin riski sairastua raskausdiabetekseen. Heidän sairastumisriskinsä oli noin 50 prosenttia suurempi kuin heillä, joiden kuukautiset alkoivat 13 vuoden iässä.  

Suurempia vauvoja

Raskausdiabetes on sokeriaineenvaihdunnan häiriö, joka ilmenee raskauden aikana ensimmäistä kertaa. Yleensä raskausdiabetes häviää synnytyksen jälkeen, mutta tästä huolimatta se lisää äidin myöhempää riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen.

Raskausdiabeteksella tiedetään myös olevan yhteys ennenaikaiseen synnytykseen ja keskivertoa suurikokoisemmiksi kasvaviin sikiöihin.

- Raskausdiabeteksella on vaikutuksia myös vauvaan. Se lisää todennäköisyyttä siihen, että sikiö kasvaa nopeammin ja keskivertoa suuremmaksi, tutkija Danielle Schoenaker kertoo.

Miten tutkimus tehtiin?

Tutkimuksessa analysoitiin australialaisesta terveystutkimuksesta saatuja tietoja, jotka olivat peräisin lähes 5000:lta naiselta. Naiset myös vastasivat useampiin kyselyihin. Osallistujilla ei ollut aiempaa historiaa tyypin 2 diabeteksesta tai raskausdiabeteksesta tutkimuksen alussa.

Noin kahdeksan prosenttia naisista sairastui raskausdiabetekseen tutkimusjakson aikana. Nämä naiset olivat myös muita todennäköisemmin ylipainoisia tai sairaalloisen ylipainoisia. Lisäksi he liikkuivat tutkimuksen alkaessa muita vähemmän.

Tee näin

Tutkimuksen yhtenä viestinä on, että jos kuukautisesi alkoivat ennen 11 ikävuotta, voi sinun olla erityisen kannattavaa pitää elämäntapasi terveellisinä.

- Naisilla, joiden kuukautiset alkoivat varhain, on kohonnut riski diabetekseen myöhemmällä iällä, joten heidän pitäisi ryhtyä varotoimiin hyvissä ajoin - erityisesti aktiivinen elämäntyyli ja painon pitäminen terveissä lukemissa pienentävät riskiä, amerikkalaisen yliopiston tutkija Dana Dabelea summaa.

Uutisoimme aiemmin tutkimuksesta, joka löysi yhteyden kuukautisten alkamisiästä ja vaihdevuosien alkamisiästä. Pääset juttuun tästä.

Lähteet: Reuters ja Diabetes.fi

Kilpailut

Uusimmat