Kuva: Fotolia

Tulevat äidit huomio: Yleinen huoli voi haitata sikiösi terveyttä merkittävästi

26.04.2017 15:45 - Karoliina Kotala

Jokainen tuleva äiti stressaa raskausaikana erinäisistä lapsen tuloon liittyvistä asioista. Tutkijat ovat kuitenkin todenneet, että eräs tietty huolenaihe voi olla haitaksi sikiön terveydelle.

Yhdysvalloissa tehdyssä tutkimuksessa on todettu, että äidit, jotka murehtivat raha-asioitaan odotusaikana, kärsivät muita todennäköisemmin haitallisesta ilmiöstä. Kyseisten äitien vauvat nimittäin kärsivät alhaisesta syntymäpainosta.

Tutkimuksen koehenkilöinä toimi 138 odottavaa naista, joilta selvitettiin heidän murehtimistaan raha-asioista, masentuneisuuden oireita, raskauteen liittyvää stressiä sekä ahdistuneisuutta. Koehenkilöiltä kysyttiin kolme merkittävää kysymystä: ”Kuinka vaikea sinun on tulla toimeen taloudessasi nykyisillä tuloillasi?”, ”Kuinka todennäköistä on, että perheesi kärsii rahapulasta tulevan kahden kuukauden aikana?” ja ”Kuinka todennäköistä on, että perheesi joutuu karsimaan menonsa aivan minimiin selviytyäkseen?”. Tutkimuksen mukaan korkeasta rahastressistä kärsivät äidit saivat lapsia, joiden syntymäpaino oli alhainen.

Alhaisen syntymäpainon omaavat vauva kärsivät muita todennäköisemmin sydänvaivoista, metabolisesta oireyhtymästä, korkeasta verenpaineesta, ylipainosta ja diabeteksestä myöhemmin elämässä. Stressin vaikutuksesta sikiön terveyteen on tehty aiemminkin tutkimuksia ja stressin on todettu lisäävän riskiä lapsen sairastua ADHD:hen sekä kärsiä ahdistuneisuudesta sekä mahdollisista kielen kehityksen vaikeuksista.

Lue myös: Uusi käytäntö synnytyssaleissa: Naisia kielletään työntämästä, eikä vauvaa auteta ulos!

Lähde: Women’s Health Magazine

Suosittelemme

Uusimmat