Kuva: Fotolia

Tutkijat: Raskaana saa sittenkin nauttia alkoholia

18.05.2017 08:45 - Karoliina Kotala - Luettu 8 343 kertaa

Odottavia äitejä on aina kielletty nauttimasta alkoholia, mutta nyt ohjeeseen saattaakin olla tulossa muutos.

Asiantuntijoiden mukaan odottavat äidit voivatkin nauttia toisinaan alkoholia ilman, että se vaarantaa sikiön terveyden. Lääketieteen asiantuntijoiden mukaan odottavien äitien totaalikieltäminen alkoholista on seksististä ja ylivarovaista. Täyskiellon kerrotaan myös aiheuttavan turhaa ahdistusta, etenkin niille, jotka nauttivat enemmänkin alkoholia ennen raskaaksi tuloaan.

- Täysi kielto antaa ymmärtää, ette naisten voida luottaa ymmärtävän riskejä ja eroa alkoholin liikajuonnin ja kohtuullisen juonnin välillä. Naiset eivät lakkaa olemasta järkeviä ihmisiä ja tekemästä omia ratkaisuja vain siksi, että ovat raskaana, tutkija Clare Murphy kertoo.

Asiantuntijat eivät kuitenkaan halua määrittää, kuinka paljon odottavien äitien olisi turvallista juoda alkoholia. Aiemmissa tutkimuksissa on saatu todisteita siitä, että muutama viinilasillinen viikossa odotusaikana lisäsi muun muassa ennenaikaisen synnytyksen riskiä sekä altisti lapsen pienemmälle syntymäpainolle. Osa tutkijoista ja asiantuntijoista onkin edelleen vakuuttunut siitä, ettei raskaana tulisi nauttia lainkaan alkoholia.

- Runsas alkoholinkäyttö on liitetty myös kasvaneeseen keskenmenon riskiin. Täysi pidättäytyminen alkoholista on turvallisin vaihtoehto, erityisesti raskaaksi haluavilla naisilla sekä raskauden viimeisen kolmen kuukauden aikana, professori Lesley Regan kertoo.

Lue myös: Erikoinen oire iski odottavaan äitiin - katso hurja vatsakuva

Lähde: The Daily Mail

Arvostele artikkeli

Uusimmat