Kuva: Fotolia

Imetyksellä useita eri terveyshyötyjä - voi lievittää jopa sektion jälkeistä kipua

26.06.2017 21:15 - Emmi Moilanen

Äidinmaidosta saatavat ravinteet suojaavat vastasyntynyttä esimerkiksi infektioilta ja allergioilta. Myös tuore äiti hyötyy imetysaikana useista eri terveysvaikutuksista.

Kirjoitimme aiemmin tutkimuksesta, jonka mukaan raskausajan jälkeinen imetys alentaa sydänkohtauksen ja halvauksen riskiä äideillä. Imetyksen on todettu myös alentavan riskiä sairastua rinta- ja munasarjasyöpään sekä osteoporoosiin.

Cosmopolitan listasi myös muita terveyshyötyjä, joita tuore äiti voi kokea imetysaikana.

1. Polttaa huimasti kaloreita

Rintamaito ei synny tyhjästä, vaan maidon nouseminen vaatii keholta ylimääräistä energiaa. American College of Obstetricians and Gynecologists järjestön mukaan imetys ja maidon nouseminen rintoihin voivat kuluttaa jopa 500 kaloria päivässä. Tutkimukset ovat osoittaneet myös, että imetys parantaa äidin glukoosiaineenvaihduntaa ja lisää insuliiniherkkyyttä. Imetys voikin siis olla apuna raskauskilojen karistamisessa, sillä edellä mainitut seikat edesauttavat ruuan muuttumista elimistön polttoaineeksi.

2. Vähentää riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen

Insuliiniherkkyyden lisääntyminen ja glukoosiaineenvaihdunnan kiihtyminen alentavat myös riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen. Riski laskee erityisesti niiden naisten kohdalla, jotka kärsivät raskaana ollessaan raskausajan diabeteksesta.

3. Ehkäisee korkeaa verenpainetta

Imetyksestä voi olla hyötyä myös korkean verenpaineen kanssa kamppaileville. Nimittäin vuonna 2012 Hirosakin yliopiston tutkijat osoittivat, että samat hormonit, jotka saavat naisen kehon tuottamaan maitoa, laskevat myös korkeaa verenpainetta.

4. Kutistaa raskausvatsaa

Imetyksen aikana naisen kehossa vapautuu myös oksitosiiniksi kutsuttua hormonia. Oksitosiini edesauttaa raskauden aikana venynyttä kohtua palautumaan nopeammin entisiin mittoihinsa, jolloin myös synnytyksen jälkeinen raskausvatsa pienenee. Lisääntynyt oksitosiinihormonin määrä voi vähentää myös synnytyksen jälkeistä verenvuotoa.

5. Voi lieventää sektion jälkeistä kipua

Kesäkuussa European Society of Anaesthesiologyn tekemä tutkimus osoittaa, että naiset jotka synnyttivät sektiolla ja imettivät leikkauksen jälkeen vähintään kaksi kuukautta, kärsivät kolme kertaa vähemmän leikkaushaavan pitkäkestoisista kivuista kuin äidit, jotka imettivät raskauden jälkeen lyhyemmän aikaa, kuin kaksi kuukautta.

Lue myös: Tutkimus: Imetys alentaa sydänkohtauksen ja halvauksen riskiä äideillä

Lue myös: Merkit, jotka saattavat paljastaa raskauden jo ennen positiivista testiä

Lähde: Cosmopolitan

Kilpailut

Uusimmat