Kuva: Fotolia

Tunnista elämäsi vaikeat tyypit - opi käsittelemään narsistia, uhria ja marttyyria

27.06.2017 11:15 - Anna Hopi

Haastaviakin ihmistyyppejä voi opetella käsittelemään.

Ihmissuhteet ovat energianvaihtoa. Jos haluat voida hyvin, kannattaa kysyä itseltään: kuka antaa sinulle energiaa, kuka vie sitä? Vaikeat ihmiset tuntuvat uuvuttavilta, koska he vievät sinulta energiaa. Miten sitten suhtautua näihin henkilöihin, jotka tuntuvat aina levittävän huonoa energiaa ympärilleen? 

Yksi tapa on nähdä heidät opettajinasi. Vaikeat ihmiset opettavat sinua laittamaan rajat ja määrittämään, mitä siedät ja mitä et. Usein haastavat ihmiset eivät tahallaan loukkaa - heidän käytöksensä on tulosta tiedostamattomuudesta tai itsekeskeisyydestä. Harva ihminen tosiaan tahtoo toisille pahaa.

Voit auttaa itseäsi oppimalla tunnistamaan ihmistyypit, joiden kanssa useimmiten joudut hankaluuksiin. Alle on listattu yleisimmät energiavampyyrit, jotka vievät toisilta energiaa. Katso tunnistatko elämäsi haastavat henkilöt listalta.

1. Draamakuningatar

(kuva: Fotolia)

Henkilöllä on iso ego, ja hän usein liioittelee pieniä asioita ja tekee niistä elämää suurempia draamoja. Elämän tapahtumat menevät usein äärilaidasta toiseen ja draamakuningattaren lähellä oleminen voi tuntua vuoristoradassa olemista. Tämä henkilö liitää kriisistä kriisiin ja saa energiaa kaaoksesta. Kyseisen ihmisen seura voi aluksi tuntua jännittävältä, mutta se lopulta uuvuttaa, koska energiavampyyrityyppi dramatiikalle ei ole päätepistettä.

Suojele itseäsi: Sinun kannattaa laittaa draamakuningattarelle rajat. Pysy tyynenä ja löydä sisäinen keskus. Olet voittanut, kun et lähde mukaan draamakuningattaren järjestämään draamaan.

2. Passiivisagressiivinen henkilö

(kuva: Fotolia)

Nämä persoonallisuustyypit ilmaisevat vihaa hymyn tai liioitellun huolehtimisen kautta, mutta pitävät aina tyynen olemuksen. Heiltä ei saa suoria vastauksia. Kyseinen ihmistyyppi miellyttää muita ja viivyttelee asioiden hoitamisessa. Passiivisagressiiviset henkilöt ovat hankalia, koska he näyttävät halukkailta miellyttämään, mutta tietävät tasan tarkkaan miten tehdä sinut vihaiseksi. Heillä on taipumus sabotoida muita.

Suojele itseäsi: Jos ristiriitainen viestintä turhauttaa, kuuntele intuitiotasi. Kohtaa suoraan heidän käytöksensä ja sano asioista suoraan: "En arvosta sitä, että toit minulle jäätelöä, kun olen dieetillä." Kun sanot tarkasti, mitä haluat, passiivisagressiiviset ihmiset hermostuvat. Päästä irti ideasta, että voit muuttaa heidät.

3. Narsisti

(kuva: Fotolia)

Tämä energiavampyyri kuvittelee itsestään liikoja. Hänellä on tarve korostaa omaa tärkeyttään, ja hän kaipaa loputtomasti huomiota ja ylistystä. Jotkut narsistit ovat törkeitä egoisteja, mutta monet muut ovat hurmaavia, älykkäitä ja vietteleviä. Jos tarvitset apua ja olet haavoittuvainen, he haluavat olla ritari, joka pelastaa päivän. Narsisti haluaa saada sinut rakastumaan häneen. Kun ihailusi loppuu, hänestä tulee rankaiseva, kontrolloiva ja passiivisagressiivinen.

Suojele itseäsi: Narsisti rakastaa kontrollointia ja valtaa. Älä luule, että voit saada hänet rakastamaan itseäsi. Pidä odotuksesi realistisina. Älä anna heille valtaa siten, että oma itsearvostuksesi riippuu heistä. Vain petyt heihin. Valittaminen tai vihaisuus ei toimi narsistiin - se vain kasvattaa heidän egoaan.

4. Uhri

(kuva: Fotolia)

Tämä ihmistyyppi on kuin se remontoitava talo, jossa on aina jotain pientä korjailtavaa. Heitä on kahta tyyppiä. Toinen haluaa tehdä sinusta hänen terapeuttinsa ja haluaa, että korjaat hänen ongelmansa. Ystävänä haluat vastata toiveisiin, mutta tämän ihmistyypin tarpeet ovat ehtymättömät, ja tyrannimainen tarvitsevuus vie kaiken energiasi. Toinen tyyppi on joku, josta teet oman projektisi. Tämä energiavampyyri on viettelevä, mutta hän ei ole tosissaan halukas muuttumaan. Hän kuitenkin antaa sinun käyttää energiaansa häneen.

Suojele itseäsi: Jos elämässäsi on paljon korjauksen tarpeessa olevia ihmisiä, kysy itseltäsi, miksi toistat tätä kaavaa. Haluatko, että sinusta pidetään? Haluatko, että sinut tarvitaan? Etkö osaa sanoa "ei"? Tee uhreille säännöt, miten kommunikoit heidän kanssaan. Voit antaa tukea, mutta sinun ei tule olla aina tavoitettavissa ja antaa kaikkea energiaasi heidän käyttöönsä.

5. Marttyyri

(kuva: Fotolia)

Tämä ihmistyyppi saa sinut tuntemaan olosi huonoksi ja osaa painaa epävarmuuspainikkeitasi. Hänen seurassaan tunnet aina olosi huonoksi ihmiseksi.

Suojele itseäsi: Jos haluat tulla toimeen syyllistäjien kanssa, päästä itse irti ajatuksesta, että sinun tulee olla täydellinen. Jokainen tekee virheitä. Jos todella tunnet olosi syylliseksi, mene olemaan hetkeksi yksin, ja itke paha olosi pois. Voit myös vahvistaa itseäsi positiivisilla ajatuksilla ja vastata syyllistäjän puheisiin puhuen itsestäsi kauniisti. Voit sanoa, että hänen puheensa loukkaavat sinua.

Lähde: Your Tango.

Kohtasitko ihmisen, josta et pidä? Lue täältä, miten selviät hankalan ihmisen kanssa.

Kilpailut

Uusimmat