Kuva: Fotolia

Voiko lasi viiniä päivässä olla huonoksi? - Asiantuntijat ottivat kantaa terveysmyytteihin

29.08.2017 17:15 - Katariina Auvinen

Lasi viiniä on heidän mukaansa verrattavissa yhtä vaaralliseksi tavaksi kuin autolla töihin ajaminen.

Mirror-julkaisu haastatteli asiantuntijoita kuumista terveysmyyteistä. Joidenkin mielestä maitoa ei pitäisi enää aikuisena juoda kun taas toiset ovat sitä mieltä, että kyseinen aine kuuluu vahvana osana ruokavalioon. 

1. Voiko lasi viiniä päivässä olla haitaksi?

Tutkimusten mukaan viinilasillisen juominen päivittäin nostaa esimerkiksi hieman riskiä sairastua rintasyöpään. Julkaisun haastatteleman terveysalan asiantuntija Jeremy Huntin mukaan maltillinen alkoholin juominen vastaa riskeiltään päivittäin tehtäviä asioita, kuten töihin ajamista autolla. Alkoholi aiheuttaa myös muita haittavaikutuksia, joten aivan joka päivä lasillista ei kannata kaataa kurkusta alas. 

2. Onko maito todellakin epäterveellistä? 

Joidenkin mielestä maitoa ei pitäisi juoda enää aikuisena, koska se ei alkujaankaan kuulunut aikuisten ruokavalioon. Ihmiset ovatkin vaihtaneet lehmänmaidon kasvispohjaisiin vaihtoehtoihin. Kaikki tutkimukset kuitenkin osoittavat, että maidosta on enemmän hyötyä kuin haittaa. Se on erittäin ravintopitoista ja sisältää paljon luustolle tärkeää kalsiumia. 

(kuva: Fotolia)

3. Kuinka paljon vettä pitäisi juoda päivittäin? 

Suomen terveyssuositusten mukaan vettä kannattaisi juoda ainakin 1-1,5 litraa päivässä. Tämä pitää paikkansa, mutta kannattaa huomioida, että saat nestettä myös ruuistasi tai juomisista (tee tai kahvi). Joten ei kannata potea huonoa omaatuntoa, jos 1,5 litrasta jäi muutama lasillinen juomatta. 

4. Onko punainen liha todella vaaraksi minulle?

Punaisen lihan runsas kuluttaminen on yhdistetty esimerkiksi paksusuolen syöpään. Tämä pitää asiantuntijoiden mukaan paikkansa, että punaista lihaa kuluttavilla on korkeampi riski sairastua. Kuitenkin on huomattu, että prosessoitujen lihojen runsas kuluttaminen on vielä huonompi vaihtoehto. Näin ollen pekonin ja nakkien syöminen kannattaa jättää spesiaaleihin herkkupäiviin. 

(kuva: Fotolia)

5. Ovatko raa´at vihannekset terveellisempiä kuin kypsennetyt? 

Monet raakaruuan nimeen vannovat kertovat siitä, että vitamiinit säilyvät paremmin raaoissa vihanneksissa. Näin on, mutta Mirrorin haastattelemien asiantuntijoiden mukaan esimerkiksi höyrytyksestä ei ole haittaa kasviksille ja niiden ravintoaineille. Heidän mukaan kypsennettäessä kasvisten sekaan kannattaa laittaa ripaus öljyä, koska rasva auttaa kehoa imeyttämään kasvisten vitamiinit. 

Lue myös: Seitsemän miehiin liittyvää myyttiä murrettiin - oletko sinä sortunut yleistyksiin?

Lähde: Mirror 

Kilpailut

Uusimmat