Kuva: Fotolia

Liiallinen joululaulujen kuunteleminen ei tee hyvää mielenterveydelle - katso miksi

07.11.2017 13:45 - Reija Saarinen

Nyt se on todistettu, joululauja ei kannata kuunnella liikaa, jos haluaa pitää päänsä kunnossa.

Joulu lähestyy ja innokkaimmat ovatkin jo aloittaneet jouluvalmistelut. Joissain kodeissa jouluvalot ovat löytäneet paikoilleen ja samalla joululaulut raikaavat.

Ikävä kyllä tuore tutkimus tietää kertoa, että liiallinen joululaulujen kuunteleminen ei tee hyvää ihmisen mielenterveydelle. Tämän siitä syystä, että kyseiset kappaleet estävät tutkijoiden mukaan ihmistä keskittymästä mihinkään muuhun.

Jos siis Joulumaa raikaa jatkuvasti, saattaa mielenterveys olla koetuksella.

- Ihmisten, jotka työskentelevät kaupoissa, joissa joululaulut soivat, pitää kuunnella myös muuta, sillä jos he eivät tee sitä, he eivät osaa keskittyä enää mihinkään muuhun. Ihminen yrittää tässä tilanteessa vain keskittää kaiken energiansa kuunnellakseen sitä, mitä on kuuntelemassa.

Kyseisen ilmiön vahvistaa myös ääniasiantuntija Lauri Domnick, jonka mukaan joulumusiikki voi kirjaimellisesti ajaa hulluuden partaalle.

- Jouluaikaan monet liikkeet kaventavat soittolistojaan huomattavasti ja samat kappaleet soivat aamusta iltaan. Tällä on selkeitä negatiivisia terveydellisiä vaikutuksia ihmiseen. Lisäksi kun tunnistamme taustalla soivan musiikin, huomiomme kiinnittyy siihen ja se on kaikki pois esimerkiksi asiakaspalvelusta, Domnick kertoo. 

Toisaalta on huomattu, että joululaulut voivat vaikuttaa myös positiivisesti ostoympäristöön. Tällöin myös ihmiset kuluttavat enemmän. Mutta tällöinkin musiikilla on väliä.

- Liikkeiden kannattaisi soittaa joulumusiikkia harkiten. Jokaisen kappaleen ei tarvitse olla joululaulu. Jouluisen tunnelman luomiseen riittää, että 20-35 % soittolistasta on jouluista musiikkia. Näin joulumusiikkikin saadaan paremmin sovitettua yhteen liikkeen muun profiloidun musiikin kanssa, kun voidaan valita muun musiikin tyyliin sopivammat joululaulut.

Lue myös: 10 syytä, minkä takia kannattaa olla sinkku jouluna

Lue myös: Sisusta joulu kotiisi - 3 helppoa ideaa

Lähde: Independent

Kilpailut

Uusimmat