Kuva: Shutterstock

Oletko kofeiiniriippuvainen? Vastaa 5 kysymykseen ja selvitä

06.08.2018 17:45 - Emmi Moilanen

Riippuvuus voi ilmetä toleranssin kasvuna sekä ongelmina suolen toiminnassa.

Kahvi on usealle meistä nautinto ja aamut onkin kiva aloittaa tuoreella, juuri keitetyllä kupillisella. Runsasta kofeiinin saantia tulisi kuitenkin rajoittaa, sillä ennen pitkää esimerkiksi runsas kahvin juominen voi vaikuttaa yöunesi laatuun tai aiheuttaa ikävää sydämentykytystä sekä hermostuneisuutta. Insider-sivusto listasi seikat, joiden avulla voit selvittää, oletko jo jäänyt koukkuun kofeiiniin.

Mitä useampaan kysymykseen vastaat "kyllä," sitä todennäköisempää on, että olet tullut riippuvaiseksi kofeiinista.

Tuntuuko aamun aloittaminen ilman kofeiinipitoista juomaa vaikealta?

Eräs selkeimmistä riippuvuuden merkeistä on se, että herääminen tuntuu vaikealta ilman aamukahvia.

- Kofeiini stimuloi aivojemme dopamiinireseptoreita, kuten esimerkiksi kokaiini ja muutamat muut huumeet, toteaa ravitsemusterapeutti Dana Hunnes.

Oletko havainnut toleranssisi kasvaneen?

Kuten minkä tahansa muunkin päihteen kohdalla, mitä enemmän käytät kofeiinia, sitä suurempia määriä kehosi alkaa vaatia.

Tuntuuko sinusta, ettei suolesi toimi ennen aamun ensimmäistä kahvikupillista?

Kofeiiniriippuvuuden voi paljastaa myös se, että käynnistät vatsasi toiminnan joka aamu kahvikupillisen tai muun kofeiinipitoisen juoman avulla.

Kärsitkö sydämentykytyksistä tai rytmihäiriöistä, jos et saa päivittäistä kofeiiniannosta?

Runsas kofeiinin nauttiminen voi aiheuttaa epämukavaa sydämentykytystä. Kofeiiniriippuvaisten elimistö on usein tottunut tähän vaikutukseen, joten ilman päivittäistä kahvikupillista sydän saattaa reagoida kofeiinin puuttumiseen rytmihäiriön tavoin.

Tuletko surulliseksi ilman kahviasi?

Masentuneisuuden on todettu olevan yksi kofeiinin vieroitusoireista. New England Journal of Medicinessa julkaistu tutkimus osoitti, että masentuneisuutta esiintyi henkilöillä, jotka yrittivät vähentää kahvin juomistaan. Tutkijoille selvisi, että 8-11 prosenttia terveistä koehenkilöistä koki masennuksen ja ahdistuksen oireita.

Lue myös: Juotko kahvia ja punaviiniä? Näin pidät silti hampaasi valkoisina

Lue myös: Mikä on paras aika juoda kahvia? Tutkimus selvitti

Lähde: Insider

Kilpailut

Uusimmat