Kuva: Shutterstock

Syö särky pois - katso vinkit luontaiseen kivunlievitykseen

13.09.2018 19:45 - Katariina Auvinen

Esimerkiksi selkä- ja niskakipuihin voi auttaa kurkuma.

Ibuprofeiini ja aspiriini ovat olleet vuosikausia jo käytetyimpiä kipulääkkeitä tilapäisiin särkyihin, mutta ne myös ärsyttävät helposti esimerkiksi vatsaa. Jos haluat kokeilla luontaisia kivunlievitysmenetelmiä Daily Mail -julkaisu haastatteli tohtori Sarah Breweriä, joka toimii Healthspanin lääketieteellisenä johtajana. 

Päänsärky 

Brewerin mukaan päänsärkyä torjuu ja helpottaa reunuspietaryrtti. Se tunnetaan keskiaikaisena aspiriinina, jonka on tiedetty helpottavan päänsärkyä sekä lieventävän tulehdusta. Yrttiä saa joko kapseleina tai siitä voi uuttaa teetä. 

Toinen keino on käyttää eteerisiä öljyjä ja etenkin laventelia. Laventelin tuoksuttelu on auttanut joitain ihmisiä helpottamaan päänsärkyä, joten sitä kannattaa ehdottomasti kokeilla. Asiasta on tehty myös tutkimuksia. Yksi tutkimusryhmä, joka hengitti laventeliöljyä 15 minuutin ajan kärsiessään migreenistä, parani nopeammin kuin ryhmä, joka ei saanut öljyä hengiteltäväksi julkaisu kertoo. 

(kuva: Shutterstock )

Selkä- ja niskakipu

Esimerkiksi Arnica-voiteet voivat helpottaa kipua niin niskassa kuin selässäkin, mutta helpotus voi löytyä omasta maustehyllystäsi. Kurkuma on ennen käytetty erityisesti alaselkäkivuista kärsivien hoitoon. 

Kurkumassa on kurkumiinia, joka antioksidanttina ehkäisee tulehdusta ja sen on todettu helpottavan esimerkiksi selkärankareumasta kärsivien elämää. Kurkumaa voi käyttää mausteena ruuissa, mutta on olemassa valmisteita, jotka voivat auttaa helpottamaan kipua. 

(kuva: Shutterstock )

Kuukautiskivut 

Kuukautiskipujen on todettu olevan voimakkaampia niillä naisilla, jotka eivät saa tarpeeksi omega 3 -öljyjä. Joten jos kuukautiskipusi ovat voimakkaita, kannattaa huolehtia säännöllisestä kalaöljyn saamisesta. 

Jos et syö kalaa tai olet sille allerginen, pellavansiemenöljy ajaa saman asian. 

Lue myös: Piinaako päänsärky? Syy saattaa olla rintaliiveissäsi

Lähde: Daily Mail 

Kilpailut

Uusimmat