Kuva: Shutterstock

Hammaslääkärit muistuttavat: Yleiset tavat, jotka haurastuttavat purukalustoa huomaamattasi

12.10.2018 12:15 - Emmi Moilanen

Jokaista vesilasillista ei tulisi maustaa sitruunalla tai limellä.

Suun terveydestä huolehtiminen pitää paremmin yllä myös yleistä hyvinvointiamme. Kaunis hymy ja raikas hengitys ovat asioita, joiden eteen pitää kuitenkin nähdä hieman vaivaa. Hampaiden säännöllinen harjaus ja hammaslangan käyttäminen takaavat sen, että purukalusto voi hyvin happohyökkäyksistä huolimatta.

Pure Wow -sivusto kysyi hammaslääkäreiltä, mitä arkisia tapoja meidän sen sijaan tulisi vähentää suun terveyden takaamiseksi.

Veden jatkuva maustaminen sitruunalla tai limellä

Riittävä veden juominen on tärkeää hyvinvoinnin kannalta. Vaikka hanaveden juominen alkaisikin tympiä, sitä ei tulisi kuitenkaan maustaa liian usein sitruunalla tai limellä.

- Happamuus voi ennen pitkää johtaa hampaiden haurastumiseen, kiillevauriohin, ientulehduksiin tai pahanhajuiseen hengitykseen, toteaa hammaslääkäri Steven Davidowitz.

Hammasharjan liian kovat harjakset

Hampaita harjatessa ei tulisi käyttää liikaa voimaa, vaan pitää liike sopivan kevyenä. Myös liian kovat harjakset eivät helli purukalustoasi ja myös ikenet voivat kipeytyä. Valitse siis hammasharja, jonka harjakset tuntuvat miellyttävän pehmeältä.

Pullonkorkin avaaminen hampailla

Erityisesti kovien tekokynsien järsiminen tekee hallaa purukalustolle. Sama lopputulos voi olla myös kynän pään tai jääpalojen rouskuttelulla. Pure Wow:n artikkelissa huomautetaan myös, että hampailla ei saisi avata esimerkiksi pullon korkkeja tai muita kansia.

Tavallisen hammastahnan korvaaminen trendivillityksillä

Vaikka suun huuhteleminen öljyllä ja hampaiden valkaiseminen hiilihammastahnan avulla ovat nousseet viime vuosien aikana trendiksi, hammaslääkärit eivät kuitenkaan suosittele perinteisen tahnan korvaamista kokonaan kyseisillä menetelmillä.

Lue myös: Juotko paljon kahvia? Torju hampaiden kellastuminen hammaslääkärin vinkkien avulla

Lähde: Pure Wow

Kilpailut

Uusimmat