Kuva: Shutterstock

Älä sairastu lomalla! Näillä vinkeillä pysyt terveenä reissussa

05.11.2018 11:40 - Katja Nygård

Kauan odotettua lomamatkaa ei soisi pilaavan mikään. Näillä vinkeillä valmistaudut lomaan ja pidät huolta hyvinvoinnistasi sekä ennen reissua että sen aikana.

1. Hoida tarvittavat rokotukset kuntoon hyvissä ajoin, eli noin kaksi kuukautta ennen matkaa.

2. Pakkaa matkalaukkuun tarvittavat allergialääkkeet, särkylääkettä, maitohappobakteereita ja nestetasapainon palauttavaa juomajauhetta vatsataudin varalle.

3. Orastavan vatsan oikuttelun voi saada kuriin maitohappobakteereilla. Ne kannattaa aloittaa ennaltaehkäisevästi jo ennen lomaa.

4. Vaikka perillä kohteessa helle hellisi, pukeudu lentokoneeseen lämpimästi. Lentokoneen ilmastointi voi olla säädetty sinun makuusi liian kylmälle, ja paleleminen lennon aikana voi altistaa flunssalle.

5. Syö vain läpikotaisin kypsennettyä ruokaa ja suosi hedelmiä ja vihanneksia, jotka voi kuoria.

6. Vaikka perillä matkakohteessa olisi kuuma, älä säädä hotellihuoneen ilmastointia täysille, koska tällöin keho joutuu jatkuvasti sopeutumaan suuriin lämpötilavaihteluihin.

7. Hyvin harvassa paikassa hanavesi on juomakelpoista, joten käytä ainoastaan pullovettä. Vältä myös jääpaloja. Jos haluat olla oikein tarkka, suosi pullovettä myös hampaiden pesun yhteydessä.

8. Pese käsiä ahkerasti saippualla ja käytä lisäksi käsidesiä aina vessassa käynnin jälkeen sekä ennen ruokailua. Maitohappobakteerit voivat estää pienet vatsanpurut, mutta nekään eivät korvaa riittävää hygieniaa.

9. Kengät kannattaa heti vaihtaa toisiin, jos ne alkavat koskea. Ihon hiertyessä rikki jalat ovat kävellessä erittäin kivuliaat ja altistuvat bakteeritulehduksille. Rakkolaastaria voi myös käyttää ennaltaehkäisevästi, ennen kuin rakkoja ehtii syntyä. Vältä paljain jaloin liikkumista.

10. Hanki riittävällä suojakertoimella varustettua aurinkovoidetta ja käytä sitä säännöllisesti sekä riittävästi (myös pilvisenä päivänä). Muista myös lisätä suojaa päivän mittaan. Jos iho kuitenkin pääsee palamaan, viilennä sitä suihkun avulla ja anna punoituksen rauhoittua ennen aurinkoon palaamista.

11. Oleskele auringossa maltilla ja siirry kaikkein kuumimpana aikana varjoon tai sisätiloihin. Suojaa myös pääsi hatulla tai huivilla ja muista juoda runsaasti vettä.

12. Niin söpöjä kuin eläimet ovatkin, kulkukoirat ja -kissat kannattaa jättää ruokkimatta ja rapsuttamatta.

13. Lomalla arjesta poikkeava ruokarytmi ja kaikki nautitut herkut voivat laittaa juoksemaan vessassa ahkerammin tai pistää vatsan toiminnan kokonaan pauselle. Jos suoli laiskottelee, muista nauttia riittävästi vettä ja kävele paljon.

Kilpailut

Uusimmat