Kuva: Shutterstock

Mansikat ovat todellista superfoodia - 5 syytä ottaa säännölliseksi osaksi ruokavaliota jo tänään

09.03.2019 12:15 - Emmi Moilanen

Mansikat esimerkiksi laskevat turvotusta ja hellivät sydämen terveyttä.

Marjat ja hedelmät hellivät terveyttä, ja sisältämiensä vitamiinien ja antioksidanttien ansiosta vahvistavat tehokkaasti elimistön vastustuskykyä erilaisia bakteereja vastaan. Mansikka sammuttaa makeutensa ansiosta tehokkaasti myös karkkihampaan kolotuksen.

Mitä muita terveyshyötyjä maukkaalla marjalla on? Voit lukea Prevention-sivuston tekemän selvityksen alta.

1. Suojaavat sydäntä ja voivat ennaltaehkäistä syöpää

Mansikat sisältävät runsaasti kuituja ja C-vitamiinia, ja Preventionin mukaan tämä ravintoaineyhdistelmä on omiaan lievittämään stressiä. Alhainen stressitaso puolestaan suojaa sydänsairauksilta ja syövältä. Mansikoissa on myös paljon kaliumia, jonka tiedetään laskevan verenpainetta.

Mansikoiden sisältämät antioksidantit voivat ennaltaehkäistä myös syöpää

- Mansikat ovat listattu kymmenen eniten antioksidantteja sisältävien hedelmien joukkoon. Tämä onkin yksi niistä syistä, miksi ne voivat auttaa myös syövän ehkäisemisessä, ravitsemusneuvoja Vandana Sheth toteaa.

2. Säännöllistävät ruuansulatuksen toimintaa

Kuitupitoisuutensa ansiosta mansikat hellivät myös ruuansulatuksen toimintaa ja auttavat pitämään suolen toiminnan säännöllisenä.

3. Laskee turvotusta

Mansikan sisältämät kuidut ja neste ovat hyvä lisä ruokavalioon silloin, kun olo tuntuu pöhöttyneeltä ja turvonneelta. Myös kaliumin tiedetään taistelevan nesteistä aiheutuvaa turvotusta vastaan.

4. Pitää aivot vireänä

Vuonna 2012 julkaistu tutkimus selvitti, että säännöllinen mansikoiden syöminen saattaa hidastaa kognitiivisten taitojen heikentymistä ikääntyvillä naisilla. Tutkijat arvelevat vaikutuksen johtuvan erityisesti mansikoiden sisältämistä antioksidanteista, jotka pitävät huolta verisuonten terveydestä. Tehokas veren virtaaminen on erittäin tärkeää aivojen terveyden kannalta.

5. Voivat edistää painon pudotusta

- Hyvien ravintoarvojensa ja kuitupitoisuutensa ansiosta mansikat toimivat painonpudottajalle, ravitsemusterapeutti Alexandra Caspero muistuttaa.

Lue myös: Addiktoivimmat ruoat listattiin - löytyykö oma suosikkisi listalta?

Lue myös: Ruoka-aineet, joita et ole välttämättä keksinyt pakastaa - lue lista

Lue myös: Kärsitkö mielialan vaihtelusta tai stressistä? 5 ruoka-ainetta, jotka lievittävät oloasi

Lähde: Prevention

Kilpailut

Uusimmat