Kuva: Shutterstock

Kuinka usein napa täytyisi pestä? Vastaus on tiukka ja saattaa yllättää monet

25.05.2022 15:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Napa on lialle otollinen paikka kasautua.

Moni meistä kyllä suihkuttelee tunnollisesti päivittäin, mutta oikaisee silti navan pesussa. Kaikki eivät välttämättä edes hoksaa, että napakin todella olisi syytä säännöllisesti puhdistaa.

- Totta kai pitää pestä, toteaa yksiselitteisesti yhdysvaltalainen ihotautilääkäri Gary Goldenberg.

Äkkiseltään voisi ajatella, että niin sanottu syvä napa kerää enemmän likaa kuin ulkoneva napa. Ihotautilääkäri Ife J. Rodney kuitenkin tyrmää uskomuksen ja oikaisee, että napa vaatii muodostaan riippumatta pesua. 

- Napa pitäisi pestä kuten loputkin ihosta. Olipa sinulla sitten ulkoneva tai syvenevä napa, sen uurteet ovat koti kuolleelle ihosolukolle sekä kasautuvalle lialle ja bakteereille, Rodney tiivistää.

Rodney sanoo, että nyrkkisääntönä navan pesulle voisi pitää yhtä tai kahta kertaa viikossa. Jos navassa aistii jo epämiellyttävän hajun, on jo ehdottomasti pesun aika.

Erityisen suuria toimenpiteitä pesuun ei tarvita. Vaikka suihkussa Rodneyn mukaan osa liasta irtoaa pelkän virtavaan veden voimalla, ei silti suinkaan kaikki. Riittää että navassa pyöräyttää vaikkapa suihkussa vettä ja saippuaa, suihkugeelia tai muuta pesunestettä esimerkiksi sormella. Toinen vaihtoehto on pyyhkiä napaa kostutetulla nenäliinalla. 

Lue myös: Suihkurutiineilla on väliä ihon hyvinvoinnin kannalta - 8 neuvoa, jotka kannattaa pitää mielessä

Lue myös: Valkoinen pinnoite kielessä on monen riesa - vaiva voi johtua elintavoista

Lue myös: Pitääkö hampaat pestä ennen vai jälkeen aamiaisen? Hammaslääkäri vastaa ikuisuuskysymykseen tiukasti

Lähde: Shape

Kilpailut

Uusimmat