Kuva: Shutterstock

Ei ole myöhäistä aloittaa tipatonta tammikuuta - terveyshyödyt ovat uskomattomat

07.01.2023 10:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Alkoholi vaikuttaa jo pienissä määrin muun muassa unenlaatuun ja mielialaan.

Uuden vuoden alku on monelle se hetki, kun omia elintapojaan alkaa tarkastella ja mahdollisesti tehdä uudenvuoden lupauksia uudesta minästä ja paremmista valinnoista. Alkoholi on erityisesti tammikuussa yksi niistä asioista, jonka pois jättämistä tai vähentämistä moni pohtii. 

Tipattoman tammikuun aloittaminen ei ole myöhäistä kuukauden missään vaiheessa ja omaa päihteidenkäyttöään kannattaa pohtia ja sen syitä kyseenalaistaa missä vaiheessa vuotta tahansa. Tipaton kuukausi voi olla kuitenkin matalan kynnyksen lähtökohta siihen. 

Tipattoman tammikuun syitä kannattaa teroittaa itselleen, sillä siihen on paljon helpompi motivoitua, jos ymmärtää teollaan olevan jonkin tärkeän tarkoituksen eikä vain ulkoisen motivaation. Tipattomaan ei myöskään kannata suhtautua pakollisena pahana, jonka myötä helmikuun ensimmäisenä kiskaisee jälleen sokan täysillä irti, vaan miettiä sitä itsetutkiskeluna sekä mahdollisena porttina uudenlaiseen elämäntyyliin pidemmälläkin juoksulla. Tipaton on myös hyvä hetki pohtia syvemmin omaa alkoholinkäyttöään ja siirtyä kohti tiedostavampaa juomista. 

Alkoholin jättäminen näkyy kehossa nopeasti myös terveysvaikutuksina

1. Alkoholin vaikutus unenlaatuun on tieteellisesti todistettu ja vahva. Jo yksikin annos vaikuttaa seuraavan yön uneen negatiivisesti, joten saatat yllättyä, kuinka makoisasti nukut ja kuinka levänneeksi tunnet itsesi jättäessäsi alkoholin.

2. Jos peilistä näyttäisi tipattoman aikana katsovan entistä freesimpi tyyppi, ei peilikuva todennäköisesti ole vain omaa mielikuvitustasi. Alkoholi tutkitusti samentaa ja kuivattaa ihoa, koska se on diureetti, joka yleisesti kuivattaa kehoa. Alkoholin sisältämät runsaat suolat ja sokerit saattavat myös aktivoida kehon IGF-1 -hormonin tuotantoa, mikä puolestaan rasvoittaa ihoa ja altistaa monille epäpuhtauksille. Ei siis ole lainkaan sattumaa, että alkoholin jättänyt ihminen näyttää hehkuvalta ulkoisesti. 

3. Vaikka et lähtisikään alkoholittomaan elämään painonpudotus mielessäsi, saatat yllättyä, kuinka paino saattaakin pudota kuin itsestään alkoholin jättäessäsi. Painon putoaminen alkoholin jättämisen yhteydessä on nimittäin hyvin yleistä. Alkoholi itsessään sisältää runsaasti kaloreita, mutta juomisen yhteydessä kuvaan astuvat usein myös napostelu, yösyöminen tai darrapäivän roskaruoka, jotka kasvattavat energiapommia entisestään. Laihduttamisen ei kuitenkaan pitäisi olla ensisijainen syy alkoholin jättämiselle, vaan käytön syitä kannattaa pohtia syvällisemminkin ja oma hyvinvointi etusijalla.

4. Yht'äkkiä kaikki näyttää valoisammalta. Ei ole lainkaan harvinaista, että alkoholin vaikutuksen mielialaan tajuaa vasta siinä vaiheessa, kun alkoholista luopuu. Alkoholi tunnetusti vetää mielihyvähormonitasot matalalle jopa useiksi päiviksi käytön jälkeen, joten monelle tulee todella yllätyksenä kuinka valoisalta mieli saattaa alkaa näyttää ja miten epämääräiset ahdistukset voivat hävitä, kun hormonit eivät enää heilahtele alkoholin vuoksi.

5. Pidemmällä tähtäimellä myös immuunipuolustuksesi saattaa parantua ja kehittyä, sillä alkoholi on vain ylimääräinen kuormite keholle. Myös kunnolliset yöunet ovat omiaan parantamaan vastustuskykyä, joten alkoholin jättäminen vaikuttaa vastustuskykyysi monelta kantilta.

6. On myös paljon vaikutuksia, joita et itse suoraan arjessasi näe. Alkoholin jättäminen vaikuttaa kuitenkin suoraan positiivisesti maksaan, joka alkaa puhdistua alkoholin jättäessäsi. Myös kolesteroliarvot saattavat hyvinkin lähteä laskusuhdanteeseen.

Lue myös: Sober curious -ilmiö kasvattaa suosiotaan huimaa tahtia - mikä se on ja mitä sillä tavoitellaan?

Lue myös: MTV: Onko terveydelle haitallisempaa juoda alkoholia päivittäin vähän vai kerralla paljon?

Lähde: Women's Health

Kilpailut

Uusimmat