Kuva: Salla Merikukka

Sober curious -ilmiö kasvattaa suosiotaan huimaa tahtia - mikä se on ja mitä sillä tavoitellaan?

06.07.2021 16:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Instagramin Darravapaa-tilistä tutut Laura Wathén ja Katri Ylinen kertovat mistä uuden aallon raitistelussa on kyse.

Absolutismi on useimmille käsitteenä tuttu, mutta sen rinnalle on hiljalleen kiivennyt uusi ilmiö, sober curious. Voice.fi:n haastattelussa Darravapaa-someyhteisön pyörittäjät Katri Ylinen ja Laura Wathén kertovat mistä raittiuden uudessa aallossa on kysymys ja mihin sillä pyritään.

Instagramissa Darravapaa-tiliä pyörittävät Ylinen ja Wathén ovat brändänneet raittiuden uudelleen käyttämällä termiä raitistelu. Se kuvaa tatsia, joka sober curious -ilmiöllä on raittiuteen - aiempaa rennompi ja vähemmän absoluuttinen. Ilmiö on nimensä mukaisesti uteliaisuutta raittiutta kohtaan. Ylinen ja Wathén kuvailevat, että sober curious on eri ihmisille hyvin eri asioita. Yhdelle se voi olla päihteiden absoluuttista jättämistä, mutta toiselle vain pohdiskelua omasta päihteidenkäytöstä ja sen mahdollista vähentämistä. Sober curious voi siis olla matalalla kynnyksellä kuka vain. Kaksikko kuvailee ilmiötä ikään kuin tiedostavammaksi juomiseksi, ennen juomista olisi syytä pohtia mitkä ovat omat motiivit juomiseen, onko se kyseisessä tilanteessa välttämätöntä ja minkä verran todella on tarpeellista juoda. 

Wathén kertoo, että kulttuurimme on hyvin alkoholikeskeinen eikä päihteettömyys ole vielä normi. Sen huomaa muun muassa siitä, miten juhlissa raitis joutuu edelleen usein perustelemaan valintaansa olla juomatta.

Ylisen mukaan alkoholinkäytön ongelmallisuus ei ole välttämättä mitattavissa vaikkapa viikoittaisessa annosmäärässä. Sen sijaan hän neuvoo tarkkailemaan omaa suhtautumistaan lähestyvään perjantaihin tai alkoholinkäyttöön. Jos koko viikon fantasioi mielessään viikonloppuiltojen alkoholiannoksia, voi miettiä olisiko syytä pohtia omaa juomista ja sen motiiveja, vaikka alkoholin määrä itsessään ei järjetön olisikaan. 

Kuinka omia juomistottumuksiaan voi muuttaa?

Ylinen kertoo, että juomattomuus ja hauskan pitäminen selvänä esimerkiksi juhlissa vaatii kieltämättä treenaamista, koska usein juominen on niin pitkällä ajalla syntynyt tottumus. Hän kuvailee, että raittiuden alkuvaihe ei ole aito kuvaus siitä, mitä raittius pidemmän päälle tulee olemaan. Alku ja totuttelu voivat olla haastavia, mutta harjoittelu myös palkitsee myöhemmin.

- Olemme opetelleet juomaan koko aikaisemman elämämme, joten juomattomuuden opetteluunkin pitää antaa aikaa, Wathén havainnollistaa.

- Ekat festarit selvin päin eivät todennäköisesti ole ne hauskimmat, mutta esimerkiksi kolmannet voivat jo ollakin, Ylinen jatkaa.

Ylinen mainitsee oleellista olevan, että hyväksyy mahdollisesti introvertimmän version itsestään, kun ei ole alkoholin vaikutuksen alaisena ja sallii itselleen myös esimerkiksi kotiin lähdön, jos siltä tuntuu. Wathén puolestaan antaa parhaat vinkkinsä siihen, miten päihteettömyyteen voi ottaa pehmeämmän laskeutumisen. Hän vinkkaa, että ekoihin selviin bileisiin voi sopia menevänsä vaikka yhdessä selvänä kaverin kanssa. Lisäksi mukaan kannattaa varata jotakin oikeasti mieleistä alkoholitonta juotavaa. Mikäli kaipaa lisämotivaattoria, voi seuraavalle päivälle varata vaikkapa jonkin kivan ja odotetun aktiviteetin tai menon, jossa ei halua kärsiä krapulasta. 

Wathén korostaa, että sober curiosin ei ole tarkoitus olla vain yksi keino tehostaa itseään yhteiskunnassa, joka muutenkin vaatii meiltä jatkuvaa tehokkuutta ja produktiivisuutta. Ilmiö on ennemminkin pyrkimystä olla enemmän aito, oma itsensä. Myönteisiksi vaikutuksiksi Ylinen ja Wathén kuitenkin listaavat ajan, josta voi nauttia, kun ei tarvitse uhrata päiviä krapulalle sekä muun muassa positiiviset vaikutukset mielen hyvinvoinnissa.

Miksi ilmiö villitsee juuri nyt, onko se täällä jäädäkseen?

Ylisen ja Wathénin mukaan korona-ajalla on varmasti vaikutuksensa siihen, että yhä useampi on ryhtynyt kyseenalaistamaan alkoholin käyttöään. Monella sosiaalisella juojalla on pandemian aikana ollut aikaa tarkastella omia motiivejaan juomiselle, kun tilaisuudet, joissa juodaan ovat vähentyneet radikaalisti. Ylinen muistuttaa, että toki joillakin ihmisillä alkoholinkäyttö on eristyksessä myös lisääntynyt. 

Wathén kertoo, että kiinnostus alkoholittomiin juomiin näkyy piikkinä Googlen hakumäärissä aina kesän korvilla sekä vuodenvaihteessa, niitä halutaan mahdollisesti tarjoilla juhlissa vieraille tai nauttia itse. Raittius on siis kiinnostanut tasaisin väliajoin jo ennen sober curious -ilmiön nimeämistä. 

Ylinen ja Wathén eivät usko ilmiön olevan täysin ohimenevä trendi. Asenteiden muutoksesta kertoo osaltaan markkinoiden reagointi uudenlaiseen kiinnostukseen päihteettömyydestä. Alkoholittomien tuotteiden kysyntä ja valikoiman laajuus ovat kasvaneet räjähdysmäisesti ja suunta on ollut ylöspäin jo useamman vuoden ajan.

Lue myös: "Viinilasillisen juominen on yhtä haitallista kuin kolmen vodka-shotin kumoaminen"

Lue myös: Onko sinulla alkoholiongelma? 8 kysymyksen avulla tiedät

Lue myös: Alkoholiongelma voi kehittyä salakavalasti - tarkkaile muutamia merkkejä itsessäsi

Kilpailut

Uusimmat