Ota päivittäiseksi tavaksi - helpotus stressiin jo minuutissa

13.04.2015 10:45 - Eeva Rajala

Vakava ja pitkäaikainen stressi voi tehdä muutakin kuin aiheuttaa harmaita hiuksia.

Men's Health -lehti kertoo Minnesotan yliopiston tuoreesta tutkimuksesta, jonka mukaan kroonisesta stressistä kärsivillä riski saada aivoinfarkti seuraavan vuosikymmenen aikana lisääntyi 59 prosentilla. Kun stressitaso nousi yhdelläkin mitatulla pisteellä, koehenkilöiden sairastumisriski nousi 19 prosentilla.

Tutkijoiden mukaan kroonisen stressin aiheuttama 'taistele tai pakene' -reaktio voi saada kehon tulehdusreaktion ylikierroksille ja haitata aivojen verenkiertoa. Lehti muistuttaa kolmesta stressilievitysstrategiasta.

Helpotusta jo minuutissa

Ajasta kello minuutin päähän, sulje silmäsi ja vietä minuutti elämästä hengittäen syvään ja tiedostaen, mihin ajatuksesi kulkevat. Psykiatrian professori Michael Irwin UCLA-yliopistosta kertoo, että tämä toimii nopeana meditaatioharjoituksena, ja voi alentaa verenpainetta ja parantaa unta.

15 minuutin tauko auttaa

Venyttele tuolillasi: Nojaa eteenpäin, taaksepäin ja sivuille. Ojenna ja venytä myös käsiäsi pään yläpuolella. Pysy jokaisessa asennossa kuuden hitaan sisään- ja uloshengityksen ajan. Lopeta harjoitus istuen silmät kiinni hetken ajan hengittäen syvään ja rauhassa. Australialaistutkimuksen mukaan ihmiset, jotka käyttävät 15 minuuttia ajastaan venyttelemällä istuma-asennossa, saivat alennettua stressitasojaan 13 prosenttia enemmän kuin toiset.

Puolen tunnin tuuletus

Mikäli sinulla on puoli tuntia tyhjää kalenterissasi esimerkiksi tänään, ota kaapistasi juoksulenkkarit ja lähden lenkille. Voit myös lähteä esimerkiksi pyörälenkille tai pelaamaan sulkapalloa. Marylandin yliopiston tutkimusten mukaan jo pelkästään puolen tunnin aerobinen treeni voi vähentää ahdistuksen tasoja ja voi myös jopa suojella tulevien stressaavien hetkien negatiivisilta vaikutuksilta.

Lue myös: Huuda, leiki ja hikoile - maailman menestyneimpien naisten neuvot stressin selätykseen koottiin yhteen

Lähde: Men's Health

Kilpailut

Uusimmat