Näläntunne voi olla merkki siitä, että kaipaat ystävää

04.05.2015 13:15 - Eeva Rajala

Tuore tutkimus selventää syitä siihen, miksi yksinäinen syö enemmän.

Tutkijoiden mukaan lihominen voi olla yksi yksinäisyyden sivuvaikutus, kertoo Daily Mail. Naiset, jotka ovat pitkän ajan tunteneet olonsa yksinäisiksi tai syrjäytyneiksi, ovat nälkäisempiä ja pitävät suurenkokoisia aterioita vähemmän tyydyttävinä.

Näläntunne voi olla ainakin osaksi viesti siitä, että henkilö kaipaa seuraa. Syynä on muun muassa se, että syöminen on ollut sosiaalista toimintaa koko evoluution ajan.

Nälkähormonia eniten yksinäisillä

Ohion osavaltion yliopiston psykologit pyysivät 42:ta naista paastoamaan yön yli, jonka jälkeen naisille tarjoiltiin iso aamupala. Naiset antoivat arvosanat sekä ateriaa ennen että sen jälkeen tuntemalleen nälälle. Heiltä otettiin myös verikokeet, jotka paljastivat nälkähormoni greliinin tason kehossa. Lisäksi naiset vastasivat yksinäisyyteen liittyviin kysymyksiin.

Greliinitasot laskivat syömisen jälkeen, jonka jälkeen alkoivat taas nousta. Nousu oli kuitenkin paljon nopeampaa niillä naisilla, jotka tunsivat olonsa yksinäisiksi. Lisäksi heidän kehonsa tuottivat enemmän kyseistä hormonia kuin muut naiset.

Yksinäiset naiset raportoivat tuntevansa myös olonsa nälkäisemmiksi kuin muut testiin osallistuneet naiset.

Nälkä viestii laihojen yksinäisyydestä?

- Sosiaalisen yhteyden tarve on olennaista ihmisluonteelle. Näin ollen ihmiset voivat tuntea olonsa nälkäisemmäksi, kun he kokevat olevansa sosiaalisesti etäisiä, tutkijat kertoivat Hormones and Behaviour -lehdessä.

Kiinnostavaa tutkimuksessa oli myös se, että yksinäisyys näytti saavan vain laihat naiset nälkäisemmiksi. Sillä ei ollut minkäänlaista vaikutusta ylipainoisten naisten ruokahaluun.

Tutkimuksessa ei saatu tarkkaa selvyyttä, miksi näin on. On kuitenkin mahdollista, että lihavuuteen liitetty häpeä saa ylipainoiset tuntemaan, ettei sosiaalinen kanssakäyminen ole heille niin tärkeätä.

Yksinäisyydestä paljon haittaa

Aiemmat tutkimukset ovat paljastaneet, että eristäytyminen voi nostaa verenpainetta, lisätä stressiä sekä masennuksen riskiä sekä heikentää vastustuskykyä.

Yksinäisyyden tunne voi johtaa myös unihäiriöihin. Yleisesti ottaen yksinäisyyttä pidetään yhtä vahingollisena kuin tupakointia tai liikkumattomuutta.

Lue myös: Yksinäisyys yhtä tuhoisaa terveydelle kuin 15 tupakkaa päivässä

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat