Herätys 30-vuotiaat: Vauva tulisi laittaa vireille jo nyt, muutoin voi olla liian myöhäistä

31.05.2015 11:45 - Reetta Haverinen

Äidiksi tullaan nykyään yhä vain myöhemmällä iällä, vaikka se onkin riskialttiimpaa ja vaikeampaa.

Brittiläisellä hedelmällisyysasiantuntijalla Greeta Nargundilla on painavaa asiaa. Nargundin mielestä naisten, jotka haaveilevat lasten hankkimisesta, tulisi laittaa vauvaprojekti aluille viimeistään 30-vuoden iässä. Nargundin mukaan entistä useammat pariskunnat jäävät vaille biologisia jälkeläisiä, koska lasten hankinta aloitetaan yksinkertaisesti liian myöhään.

- Olen joutunut todistamaan useaan otteeseen sitä tuskaa ja shokkia, kun naiset tajuavat, että raskaaksi tulo ei enää heidän kohdallaan onnistu, Nargund huokaa.

Lisää hedelmällisyysvalistusta

Nargundin mielestä kouluissa ei nykyään opeteta tarpeeksi hedelmällisyyden perusseikkoja: 30 ikävuoden jälkeen naisten hedelmällisyys lähtee laskuun hurjaa vauhtia. Raskaaksi tuleminen vaikeutuu vuosi vuodelta ja myös odotusajan riskit kasvavat.

Asiantuntijan mukaan edes pitkälle lukeneet naiset eivät ole perillä omasta hedelmällisyydestään ja siihen vaikuttavista tekijöistä. Raskaaksi tulemista hankaloittavat myös tupakointi, liika alkoholin käyttö tai paino-ongelmat.

Vakavasti otettava asia

Hedelmällisyysasioita ei oteta tarpeeksi vakavasti. Asioihin havahdutaankin yleensä vasta silloin, kun raskaaksi tuleminen ei onnistu millään konstilla. Jos raskaaksi tulemisen kanssa on ongelmia, voi 30-vuotiaalla naisella olla vielä toivoa hedelmöityshoitojen ansiosta. 35-vuotiaden naisten kohdalla homma ei olekaan niin yksinkertaista. Hoidot tepsivät vuosi vuodelta huonommin ja loppujen lopuksi voi käydä niin, ettei jälkeläisiä vain yksinkertaisesti siunaannu.

Jos siis äidiksi tuleminen on unelmalistasi kärkipäässä, kannattaa vauvan teko aloittaa hyvissä ajoin - se ei saata ollakaan niin yksinkertaista kuin luulet.

Lue myös: 14 oiretta, jotka paljastavat raskauden jo ennen positiivista testiä

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat