Asiantuntija varoittaa: Ruskettuminen on vaarallista

02.07.2015 12:45 - Henna Koste

Auringon palvomista kannattaa harrastaa järki ja hattu päässä.

Auringoa on odotettu malttamattona, joten sen pilkahdus saa monet haaveilemaan rantapäivästä ja pronssisesta rusketuksesta. 

Ihotautilääkäri Noora Neittaanmäki-Perttu HYKS Iho- ja Allergiasairaalasta ja Lääkärikeskus Mehiläisestä muistuttaa riittävän korkean suojakertoimen käytöstä. 

- Suojakerroin 2 vastaa varjoista päivää eli blokkaa noin puolet UV-säteilystä. Tämä ei ole riittävä suoja. Suositeltavaa on käyttää korkeasuojakertoimisia SPF 30+ tai SPF 50+ aurinkovoiteita, joissa on myös UVA-merkintä. Nämä voiteet suojaavat sekä UVB-että UVA-säteilylta, ammattilainen ohjeistaa.

Hän huomauttaa, että voiteet eivät toimi, ellei niitä käytä riittävää määrää kaikille auringolle altistuville alueille. Myös päänahka on syytä suojata hatulla. 

- Kookosöljyä ei tule käyttää aurinkovoiteena, Neittaanmäki-Perttu alleviivaa.

Rusketus on varoittava merkki

Monet tietävät, että ihon palamisessa on riskinsä, mutta asiantuntija toteaa, ettei ruskettuminenkaan ei ole suositeltavaa.

- Auringosta voi toki nauttia ilman ihon kärventymistä oikein suojattuna. Rusketus on ihon suojamekanismi ja merkki siitä, että UV-säteilyä on saatu liikaa, Neittaanmäki-Perttu varoittaa.

UV-säteily vanhentaa ihoa ja altistaa ihosyöville.

Lapsen suojaaminen erityisen tärkeää

Lapsen ihon palaminen on riskitekijä melanooman kehittymiselle myöhemmällä iällä. Alle 2-vuotiaille tulisi käyttää fysikaalista aurinkosuojaa, joka ei imeydy ihon verenkiertoon. Toinen hyvä vaihtoehto on suojata pikkuinen UV-suojavaatteilla.


Lue myös: Vaarallinen villitys leviää: Auringonpalvojat polttavat iholleen kuviointeja

Kilpailut

Uusimmat