Silmiin katsominen 10 minuutin ajan aiheuttaa hallusinaatioita - uskallatko kokeilla?

19.08.2015 18:15 - Senni Loikala

Italialaisen tutkimuksen mukaan tiiviillä katsekontaktilla tietyssä valaistuksessa voi olla jopa pelottavia vaikutuksia. 

Jos tuijotat toista ihmistä silmiin hämärässä valaistuksessa kymmenen minuutin ajan, saatat alkaa jopa hallusinoida. Näin väittää tuore italialaisen Urbinon yliopiston tekemän tutkimus. 

Tutkimuksessa 20 ihmistä jaettiin pareiksi ja heidät laitettiin istumaan toisiaan vastapäätä hämärään huoneeseen. Heidän tuli katsoa pariaan herkeämättä silmiin kymmenen minuutin ajan.

Osallistujille kerrottiin, että kyseessä on vain meditatiivinen harjoite. Kontrolliryhmällä ennakkotiedot, puitteet ja tuijotusaika olivat identtisiä, mutta ihmisen sijaan he istuivat katsomaan valkoista seinää. 

Tehtävän jälkeen osallistujat täyttivät kyselyn, josta selvisi heidän kokemuksensa tutkimuksen aikana. 

Kasvot vääristyivät, jopa monstereita nähtiin 

Kokemukset silmiä ja seinää tuijottaneiden ihmisten välillä poikkesivat toisistaan huomattavasti. Katsekontaktin pitäneet osallistujat kertoivat, että he olivat irronneet reaalitodellisuudesta. He esimerkiksi kuulivat äänet joko tavallista hiljaisempina tai lujempina.

90 prosenttia silmiin katsoneista ihmisistä kertoi, että vastapäätä istuvan ihmisen kasvonpiirteet olivat alkaneet vääristyä. 45 prosenttia väitti nähneensä hirviön harjoitteen aikana. 15 prosenttia sanoi, että toisen kasvot olivat alkaneet muistuttaa jonkun sukulaisensa kasvoja. Osa puolestaan näki omia piirteitään edessä istuvan naamakertoimessa. 

- Tulokset osoittavat, että kahden ihmisen tuijottaessa toisiaan hämärässä valossa saattaa ilmaantua identiteetin oireilua ja hallusinaatioita ja ne voivat pitää sisällään monenlaisia prosesseja, tutkija Giovanni Caputo selvittää.

Hän uskoo, että silmiin katsomisella on valtavia vaikutuksia ihmisen havainnointikykyyn sekä mieleen. Katsekontaktin vaikutukset voivat monista kuulostaa jopa pelottavilta. Tutkimus julkaistiin Psychiatry Research -lehdessä. 

Lue myös: Sinisilmäisillä on paras viinapää - lue, mitä silmiesi väri kertoo sinusta

Lähde: Daily Mail

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat