Paloiko pinnasi töissä? 4 tapaa puhdistaa maine romahduksen jälkeen

18.09.2015 13:45 - Senja Rapila

Ajankohdasta huolimatta tunteet voivat välillä ottaa vallan. Tunteenpurkaus tulee kuitenkin huomioida ja tehdä suunnitelma, jottei vastaavia, mahdollisesti nolojakin, tilanteita ei tule tapahtumaan enää jatkossa.

Jokainen tietää, että tunnepohjaisia reaktioita voi olla välillä vaikea hallita. Töissä itkeminen, tai työkaverin eriävistä mielipiteistä hermostuminen ei välttämättä kuulosta tutulta, mutta jokaisella on jotain, joka saattaa ajaa hermoromahduksen partaalle.

Mikäli kuitenkin tulee tilanne, jossa stressi ajaa sinut tunteellisen purkautumisen partaalle, on olemassa keinoja, joilla voit käsitellä asian fiksusti. Näillä neljällä askeleella pääset hyvin alkuun:

1. Sisäistä se, että olet vain ihminen

Ensimmäisenä sinun tulee hyväksyä se fakta, että emotionaalinen purkauksesi todella tapahtui. Se oli varmasti erittäin vaivaannuttava, nolo ja mahdollisesti erittäin epäsovelias tapa ilmaista tunteitasi kesken työpäivää, mutta olet silti vain ihminen.

Voi olla houkuttelevaa miettiä ja pyöritellä tapahtunutta jatkuvasti, mutta mitä muuta saat siitä itsellesi, kun huonon mielen? Lopeta itsesi ruoskiminen asian suhteen, ja keskity mahdollisiin keinoihin, joilla pystyisit parantamaan tilannetta. Et voi olettaa muiden työntekijöiden jättävän asiaa sikseen, mikäli et itsekään ole päässyt asian yli.

2. Selvitä, mikä ajoi sinut hermostumaan

Yksi tunteenpurkaus töissä on epämukava tilanne, mutta silti vielä täysin hoidettavissa. Jos olet Se työntekijä, joka menettää hermonsa joka viikko, silloin sinulla on suurempia ongelmia. On tärkeää, että selvität asian, joka sai sinut hermostumaan. Näin osaat pitää varasi jatkossa samankaltaisissa tilanteissa, ettei samanlaista romahdusta tule tapahtumaan enää toiste.

Ehkä et alkanut itkemään töissä vain sen vuoksi, että pomosi pyysi sinut tekemään pitkään valmistelemasi projektin uusiksi, vaan siksi, että olet ollut valmiiksi stressaantunut edellisenä iltana tekemiesi ylitöiden, sekä aamuruuhkan takia. Pomosi pyyntö saattoi vain olla viimeinen piste jaksamisellesi.

Kaivaudu siis asian ytimeen, jotta osaat valmistautua jatkossa näihin asioihin, jotka laukasevat sinussa mahdollisia tunteenpurkauksia.

3. Tee vastaaville tilanteille toimintasuunnitelma

Kun olet selvittänyt sen, miksi hermostuit, on aika keksiä toimintasuunnitelma vastaisuuden varalle.

Onko olosi uupunut ja ärtyisä jo valmiiksi, kun tulet töihin? Kokeile herätä jatkossa aiemmin, jotta saat aamuksi enemmän aikaa itsellesi. Näin pystyt herättelemään itsesi rauhassa ja tehdä itsellesi mieleisiä asioita. Sanoiko työkaverisi sinulle jotain, joka sai sinut hermostumaan? Keskustele hänen kanssaan keinoista, joilla saatte yhteistyönne toimimaan paremmin.

Keksi erilaisia ratkaisuja, jolla pystyt pitämään mahdolliset tunteenpurkaukset aisoissa. Nämä suunnitelmat estävät sinua heittäytymästä tunteen valtaan silloin, kun tilanne äityy sinulle liian kireäksi ja stressaavaksi. 

4. Pyydä anteeksi

Tämä osa on se, mitä jokainen pelkää eniten: anteeksipyyntö heiltä, ketä purkauksesi kosketti. Jos romahduksesi sai työkaverisi tuntemaan olonsa epämukaviksi, tai loukkasit vahingossa jotain ihmistä kesken tunneryöpyn, aito anteeksipyyntö on prosessin kriittisin vaihe. 

Lähesty jokaista osallista erikseen, jotta voit pyytää jokaiselta henkilökohtaisesti anteeksi käyttäytymistäsi. Kerro, että reaktiosi oli asiaton ja teet kaikkesi, ettei vastaavaa tule tapahtumaan. Päätä anteeksipyyntösi kättelyllä ja kiitä työtovereitasi ymmärryksestä.

Tämä ele näyttää, että tunnistat tehneesi väärin ja kadut purkautumistasi, mutta myös sen, että heidän mielipiteillään on myös väliä.

Lue myös: Yksi piirre voi estää uralla etenemisen - "Pitkälti tuhoisa"

Lähde: The Muse

Kilpailut

Uusimmat