Kuva: Fotolia

Oikeanlaisten juoksukenkien valitseminen onnistuu kuuden vinkin avulla 

22.10.2015 18:45 - Rea Tallgren

Juostessa on tärkeää, että jalat ovat oikein tuetut ja suojatut. 

Väri, logo ja hinta. Siinä tekijät, joita liian moni miettii juoksukenkiä valitessaan. Tärkeää olisi kuitenkin ottaa huomioon seuraavat kuusi seikkaa: 

1. Valitse aina istuva kenkä. Nyrkkisääntönä oikean koon valinnassa on se, että kantapää ei saa nousta ja sivuilta kengän pitää olla napakka ja tukeva mutta ei saa puristaa. Varvas ei saa koskettaa kengänkärkeä.

2. Ota huomioon paino ja juoksualusta. Tuettu ja pehmustettu kenkä palvelee hyvin vähän painavampaakin juoksijaa. Myös juoksualusta kannattaa ottaa huomioon kenkiä valitessa: maantielle valitaan pehmustetut, maastossa juoksuun ohutpohjaisemmat kengät. 

3. Kenkä kannattaa olla numeroa tai kahta suurempi. Varpaan päästä kärkeen saa olla 1-1,5 senttiä ylimääräistä tilaa, sillä jalka turpoaa juostessa. Pitkällä matkalle, esimerkiksi maratoonareille, tilaa kannattaa jättää vieläkin enemmän. Jalka turpoaa maraton-matkalla yllättävän paljon. Mutta mikäli näin pitkiä matkoja ei ole tarkoitus juosta turhan suurista kengistä on vain haittaa.

4. Kun kenkä tuntuu huonolta se on aika vaihtaa. Yhdet juoksulenkkarit kestävät noin 500-800 kilometriä. Myös kengän kunnosta voit päätellä, onko ne aika heittää menemään: jos pohjat ovat puhki kuluneet tai vuori kulunut, kengät on syytä vaihtaa.

5. Jos olet aktiivinen juoksija, asiantuntijat suosittelevat kaksien juoksulenkkareiden hankkimista. Toiset lenkkarit olisivat tuolloin tarkoitettu pitkälle matkalle (voivat olla yhden tai puoli numeroa isommat) ja toiset lyhyemmälle matkalle. Vastaavasti toiset voivat olla vaikka ohutpohjaiset ja tarkoitettu maastossa juoksuun sekä toiset vaimennetut asfalttijuoksuun. Näitä vaihtelemalla saat aina juosta sopivilla kengillä ja toisaalta kengät kuluvat myös paljon hitaammin.

6. Mikäli sopivia kenkiä ei millään löydy, käy askelanalyysissa. Samalla sinulle selviää mahdolliset virheasentosi ja saat vinkkejä niiden korjaamiseen. Askelanalyysissa selviää askeltyyppisi tarkasti ja sen perusteella sopivat kengät on helppo valita.

Kilpailut

Uusimmat