Mitkä asiat lisäävät riskiä sairastua syöpään? Lue lista
Syöpäsairauksille ei aina löydetä syytä. Sairaus voi kehittyä, vaikka elintavat olisivat kunnossa, eikä altistusta riskitekijöille olisi ollut. Omilla valinnoillaan voi kuitenkin yrittää minimoida syöpäriskin mahdollisimman pieneksi.
Riskitekijät ympärillämme
Monet tietävät, että alkoholijuomat, punaisenlihan syöminen ja raskaat, runsaasti rasvaa sisältävät ateriat lisäävät syöpäriskiä. Myös liiallinen auringonotto ja joidenkin kemiallisten aineiden tiedetään olevan haitaksi terveydelle.
Näiden lisäksi on olemassa pitkä liuta seikkoja, jotka Maailman terveysjärjestö WHO:n alaisen syöpätutkimuslaitoksen IARC:n mukaan voivat lisätä syöpäriskiä. Alle listasimme osan IARC:n mainitsemista riskitekijöistä, joita ihmiset useimmin arkipäivässään kohtaavat:
1. Tupakanpoltto
2. Solarium
3. Alumiinituotteet
4. Arseenipitoinen juomavesi
5. Savupiippujen nuohoaminen
6. Passiivinen tupakointi
7. Kumitehtaissa työskentely
8. Huonekalutehtaassa työskentely
9. Runsas alkoholinkulutus
10. Diesel-kaasut
11. Liuskeöljy
12. Noki
13. Puupöly
14. Prosessoidut lihatuotteet
15. Etyleenioksidi
16. Helikobakteeri-infektio
17. B-hepatiittitartunta
18. C-hepatiittitartunta
19. Papilloomavirus
20. Nikkeliyhdisteet
21. Ilmansaasteet
22. Radium
23. Auringonsäteet
24. Ultraviolettisäteet
25. Röntgensäteet
Lue lista kokonaisuudessaan Daily Mailin sivulta täältä.
Lue myös: Kuinka monta luomea oikeassa käsivarressasi on? Kertoo riskistä sairastua vakavasti
Lähde: Daily Mail