Kuva: Fotolia

Viisaudenhampaita ei kannatakaan poistaa? Voi viedä jopa tunnon huulista

24.02.2016 00:15 - Senni Loikala

Yhä useampi hammaslääkäri suosittelee pitämään viisaudenhampaat suussa, jos niistä ei aiheudu merkittävää haittaa.

Hammaslääkäri ja kansanterveyden asiantuntija Jay Friedman kirjoitti Journal of the California Dental Association -lehdessä jo neljä vuosikymmentä sitten, että viisaudenhampaiden poistaminen on joissain tapauksissa turhaa.

Viisaudenhammas ei ole sairaus. Se ei ole edes surkastunut lisäke, kuten toimimaton umpilisäke.

Ironista kyllä, ”viisauden”hampaita syytetään kiihkeästi useista eri sairauksista, mikä puolestaan kertoo jotakin hammaslääkäreiden viisaudesta ja erityisesti hammaskirurgien itsekkäästä eduntavoittelusta, saavathan he uhreiltaan ison osan tuloistaan”, Friedman latasi tekstissään.

Ajan kuluessa Friedman on saanut näkemykselleen paljon kannattajia.

Huulten tuntoaisti heikkenee

Puhkeamattomien viisaudenhampaiden poistamista suositellaan usein siksi, etteivät kyseiset hampaat vahingoittaisi muita hampaita, kerrotaan Today-amerikkalaissivustolla. Viisaudenhampaista saattaa aiheutua joskus myös tulehduksia ja hammasmätää.

Friedmanin mukaan tulehdusriskiä tulee punnita leikkauksen riskien kanssa. Vuonna 2014 tehtiin tutkimus, jonka mukaan kyseisessä operaatiossa käyneiden ihmisten huulet tuntuivat yhdeksän kertaa tunnottomammilta kuin leikkauksen välttäneiden huulet. Toisilla leikkaus lisäsi puolestaan huulten kihelmöintiä. Lisäksi kivut leuoissa ja sen lihaksissa yleistyivät selvästi leikkauksen jälkeen.

Leikkaus ei aina tuo lisää tilaa

Yhä useammat asiantuntijat kyseenalaistavat tarpeen poistaa viisaudenhampaita, jos niistä ei ole haittaa. Hammaslääkäri Greg Huang suosittelee silti poistamaan viisaudenhampaat, jos leuassa on liian vähän tilaa hampaille. Tässäkään tapauksessa operaatio ei aina auta, ainakaan alahampaiden kohdalla.

- Hampaiden oikojat tietävät nyt, että alahampailla on taipumusta vetäytyä yhteen huolimatta siitä, onko viisaudenhampaat poistettu.

- Ei ole olemassa luotettavaa näyttöä siitä, että viisaudenhampaiden poistaminen joko auttaisi tai häiritsisi ahtautta suussa.

Seuraa hampaiden kehittymistä

Jotkut teini-ikäisten vanhemmat tahtovat poistattaa lapsiltaan viisaudenhampaat, koska niiden juuret eivät ole täysin kehittyneet. He ajattelevat, että operaatio olisi tuolloin helpompi kuin aikuisena.

- Voit odottaa ja katsoa, miten ne kehittyvät. Useimmissa tapauksissa, jos ne tulevat ikinä puhkeamaan, tapahtuu se yleensä ennen kuin olet 25-vuotias, Huang kertoo.

Lääkäri Louis K. Rafetto tiivistää syyn, minkä takia viisaudenhampaiden poistamista kannattaa harkita kahdesti.

- On olemassa henkilöitä, jotka voivat pitää viisaudenhampaat suussaan.


Lue myös: Limsan juotuasi seuraava tunti ratkaisee seuraukset - toimitko suosituksen mukaan?

Lähde: Today

Kilpailut

Uusimmat