Kuva: Fotolia

Tutkijat kehittävät uudenlaisia rintaliivejä: Helpottavat rintasyövän havaitsemista

18.03.2016 12:15 - Senja Rapila

Rintasyöpä on naisten tavallisin syöpä, johon vuonna 2010 sairastui 4677 vuodessa suomalaisnaista.

Koska rintasyöpä on yleisin syöpä naisilla, Colombia National -yliopiston tutkijat ovat ottaneet asiakseen kehittää syöpäsoluja havaitsevat rintaliivit. Uusissa rintaliiveissä tulee olemaan infrapunasensori, joka mittaa rintojen lämpötilaa.

- Kun rintarauhasissasi on epätavallisia soluja, kropan täytyy lähettää normaalia enemmän verta siihen kehonosaan. Näin sen ruumiinosan lämpötila nousee, projektin parissa työskentelevä Maria Camila Cortes kertoo.

Mikäli rintaliivien sensorit eivät löydä rinnasta syöpäsoluja, se väläyttää tietynvärisiä valoja. Jos käyttäjän täytyy hakeutua laajempiin tutkimuksiin, rintaliivit näyttävät jälleen eri värisiä valoja.

Kehitteillä olevia rintaliivejä testaillaan paraikaa yliopiston laboratorioissa. Jos testaukset onnistuvat halutulla tavalla, rintaliivit tuodaan suuremmille markkinoille. Vaikka rintaliivit auttaisivatkin havaitsemaan rintarauhasten muutoksia, ei tutkijoiden mielestä ole kuitenkaan syytä jättää lääkärin tarkastuskäyntejä välistä, kuten säännöllistä mammografiaa.

Lähde: Hello Giggles, Terveyskirjasto

Kilpailut

Uusimmat