Kuva: Fotolia

Käytätkö kuivashampoota? Asiantuntijoiden varoitukset saattavat tulla yllätyksenä

12.04.2016 19:30 - Senni Loikala

Netissä leviää erään naisen kertomus siitä, että kuivashampoo olisi aiheuttanut kaljun kohdan hänen hiuksiinsa. Asiantuntijat varoittavat tuotteen liiallisesta käytöstä.

Pohjois-Irlannin Belfastissa asuva Nicole Baxter hakeutui lääkäriin, koska keskellä hänen hiuksiaan oli lähes kalju kohta. Aluksi tuo alue kallossa oli ollut pienempi, mutta se oli laajentunut ajan mittaan. Lääkäri kertoi, että Baxterilla oli osittaista kaljuuntumista aiheuttava sairaus.

Kaljun kohdan lisäksi Baxterilla oli ikäviä oireita kallossaan. ”Kalloni oli todella kutiseva ja hilseilevä. Minulla oli pikkuruisia haavoja ja rakkuloita joka puolella kalloani, ja koko päässä oli kammottavan poltteleva tunne - heräilin useaan otteeseen yön aikana epämukavaan ja kipeään tuntemukseen”, Baxter kertoo.

Oireet katosivat

Nainen päätti lopettaa kuivashampoon käytön, mutta kaikki muut hiustenhoitorutiinit pysyivät ennallaan. Seuraukset löivät hänet ja lääkärin ällikällä, sillä kallon haavat ja rakkulat katosivat kuin itsestään.

Baxter uskoo, että säännöllinen kuivashampoon käyttö pahensi hiustenlähtöä ja toi ikävät oireet kalloon. Nyt nainen kannustaa ihmisiä jättämään kuivashampoon käytön.

Kuivashampoo aiheutti kaljun läikän päähäni (joka minulla vieläkin on ja hiukset saattavat kasvaa takaisin tai saattavat olla kasvamatta, mutta mitään ei voi tehdä) ja oireilevan kallon vuosiksi. Ihmiset, jaksakaa pestä hiuksenne!

Baxter muistuttaa, että kuivashampoo saattoi aiheuttaa hänelle paljon voimakkaampia reaktioita, kuin mitä se aiheuttaa suurimmalle osalle ihmisistä. Hän tahtoo kuitenkin, että ihmiset ovat tietoisia mahdollisista riskeistä.

Katso alta Baxterin tekemä päivitys tapauksesta. Postaus lähti leviämään vauhdilla ja se saanut yli 30 000 jakoa alle viikossa.

Asiantuntijoiden näkemykset

Dermatologi Marnie Nussbaum kertoo Glamour-lehdelle, että usein vahvoja kemikaaleja sisältävät kuivashampoot voivat paljon käytettynä heikentää hiustuppia. Hänen mukaansa pahimmassa tapauksessa hiustenkasvu voi häiriintyä runsaan kuivashampoon käytön seurauksena.

Lisäksi dermatologi kertoo, että kuivashampoo saa hiuksia kiinnittymään toisiinsa. Kun tällöin harjaat hiuksiasi, saattaa niitä irrota tavallista enemmän harjaamisen yhteydessä.

Lääkäri Anabel Kingsley vahvistaa, että runsas kuivashampoon käyttö voi vaurioittaa huomattavasti hiuksia. Hänen mukaansa seuraukset näkyvät usein erityisesti otsan yläpuolella hiusrajassa ja ohimoiden lähellä olevissa hiuksissa, koska noissa kohdissa hiukset ovat yleensä ohuempia ja kyseiset kohdat altistuvat useammin hankaukselle kuin muut kohdat kallossa.  

Kingsley lisää, että kyseisissä kohdissa olevat hiukset irtoavat helpommin karvatupistaan. Näin ollen, kun harjaat kuivashampoota sisältäviä kutrejasi, saattaa suortuvia irrota helpoiten läheltä hiusrajaa.

Myös New Yorkissa työskentelevä kampaaja ja parturi Edward Tricomi on sitä mieltä, ettei kenenkään kannattaisi tulla riippuvaiseksi kuivashampoon käytöstä.

- Monet naiset käyttävät kuivashampoota joka päivä, vaikka se on tuote, josta ei saisi tulla riippuvaiseksi, Tricomi muistuttaa.  

Glamour-lehden mukaan kuivashampoota ei silti ole pakko hylätä kokonaan. Jos käytät tuotetta muutaman kerran viikossa, ei siitä pitäisi olla näkyvää haittaa.

Lähde: Glamour

Lue myös: Hiustenpesusta kaikki irti - katso miksi hiukset kannattaa harjata ennen suihkua

Kilpailut

Uusimmat