Kuva: Mikko Räsänen

Martti Suosalo: Yleisö ei ole minulle enää pelkkää massaa!

11.04.2017 19:45 - Senni Loikala

Näyttelijä Martti Suosalo uskaltaa nykyään katsoa yleisöään suoraan silmiin, mistä käy kiittäminen Luolamies-monologin ohjaajaa Ville Virtasta.

Martti Suosalo, 54, huomaa heti, jos joku lähtee teatterisalista kesken esityksen. Katsojan selkä ja oven kolaus tuntuvat erityisen ikävältä, jos lavalla on yksin.

- Minun esityksissäni huomaan heti, jos joku lähtee pois. Siinä lähti ensimmäinen, ajattelen. Monesti se pitää huomioida jotenkin, jos kyseessä on sen tyyppinen esitys, että sen pystyy tekemään, Suosalo aloittaa.

- Sehän on äärimmäisen herkkä tilanne varsinkin monologissa, jossa puhun yleensä suoraan yleisölle.

Katsekontakti vaati rohkeutta

Monologien tekeminen onkin Suosalolla selkärangassa. Hänen tähdittämänsä Luolamies on vetänyt yleisöä Aleksanterin teatteriin huikeat 12 vuotta. Palvelija-monologi puolestaan on pyörinyt Helsingin Kaupunginteatterissa jo kahden vuoden ajan.  

Luolamiehen ohjaaja Ville Virtanen opetti Suosalolle, että näyttelijän ja katsojan yhteys saa tuntua intiimiltä. Virtanen kannusti Suosaloa katsomaan aina jotakuta yleisössä suoraan silmiin.

- Se oli yllättävän vaikeata, koska siihen asti olin näytellyt niin, että minun ja yleisön välissä oli jotakin eikä minun tarvinnut katsoa ketään. Yleisö oli vaan massaa, mutta nyt minä uskallan katsoa ihmisiä esiintyessäni. Se on antanut uutta potkua.

Kurinalaiset elämäntavat

Suosalo ei piiskaa itseään liiallisella itsekritiikillä. Sen sijaan hän keskittyy huolehtimaan kunnostaan ja hyvinvoinnistaan, jotta työvire säilyisi mahdollisimman hyvänä. Näyttelijä kertoo syövänsä terveellisesti, minkä lisäksi hän treenaa lihaskuntoa ja aerobista liikuntaa kuudesti viikossa.

- Kun ulkopuolelta katsoo, fyysisen kunnon ylläpitämiseni muistuttaa spartalaisuutta kurinalaisuudessaan. Pidän itseni hyvässä henkisessä ja fyysisessä kunnossa, joten niistä roolisuoritukseni eivät ainakaan ole kiinni.

Lue myös: Martti Suosalo: Tupakoinnin lopettaminen muutti elämäni

Lue myös: Martti Suosalo muistelee edesmennyttä Kristiina Elstelää: "Aina kun tapasimme, nauroimme"

Kilpailut

Uusimmat