Kuva: AOP

Kotiliesi: Satu Taiveaho sijaisvanhemmuudesta: "En halua antaa ruusuista kuvaa"

03.08.2017 10:05 - Katariina Auvinen

Satu Taiveaholla ja hänen miehellään on kaksi sijaislasta.

Satu Taiveaho avautui Kotieliesi-lehdelle sijaisvanhemmuudestaan. Hänellä ja kansanedustaja Antti Kaikkosella on kaksi sijaislasta. Pari on puhunut avoimesti lapsettomuudestaan sekä kariutuneesta adoptioprosessistaan. 

Perheen unelma toteutui kahden perheeseen sijoitetun lapsen kautta. Nyt Taiveaho on palannut hiljalleen työelämään, kun perheen nuorin lapsi täytti kolme vuotta. Hän tekee lyhennettyä työviikkoa ja on perjantaisin vapaalla. Perjantait eivät kuitenkaan kulu leikkien vaan lasten kanssa heidän asioihinsa liittyvissä palavereissa. 

"Elämäämme ja aikataulujamme säätelevät valtavan paljon muut tahot. Välillä lapsiin liittyvät tapaamiset menevät mielestäni lapsen edun ohi." 

Huostaan otetut ja sijoitetut lapset tapaavat yleensä valvotuissa olosuhteissa biologisia vanhempiaan, vaikka vanhempien elämäntilanteet olisivatkin hyvin hankalia. Todellisuudessa hyvin harva pienenä sijoitetuista lapsista palautetaan biologisille vanhemmilleen. 

Taiveaho haluaa auttaa muita samassa tilanteessa olevia

Taiveaho toimii Uudenmaan sijaisperheet ry:n puheenjohtajana, sillä hän haluaa olla tukemassa muista samassa tilanteessa olevia perheitä. 

"Sijaisvanhemmuus ei ole ruusuista, enkä halua antaa siitä sellaista kuvaa. Se tuo lisäkertoimia tavalliseen vanhemmuuteen. Suurin osa sijoitetuista lapsista on kokenut todella kovia." 

Huostaanotto on viimeinen vaihtoehto, joka tehdään vain jos lapsen terveet ja turvalliset kasvuolosuhteet vaarantuvat vakavasti. Näitä ovat esimerkiksi päihde- tai mielenterveysongelmat. Nämä tilanteet vaikuttavat usein myös lapseen. 

"Jokainen voi kuvitella, mitä jälkiä jää lapseen, jos häntä siirrellään paikasta toiseen ja ihmiset ympärillä vaihtuvat tiuhaan. Sijoitetulla lapsella on usein rankkoja traumakokemuksia." 

Taiveaho kertoo olevansa kaikesta huolimatta todella onnellinen ja tyytyväinen perhetilanteeseensa. 

"Nämä pienet tuhisijat ja sylissä kiehnääjät ovat maailman ihanimpia. Olen onnellinen, että olen päässyt osalliseksi tästä kaikesta." 

Lue myös: Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho saivat toisen sijaislapsen: "Säpinää on riittänyt"

Lähde: Kotiliesi 

Kilpailut

Uusimmat