Kuva: Senja Rapila

Mikko Kuustonen: "Havahduin siihen, että tulkitsin ihmisiä totaalisen väärin"

23.02.2018 19:45 - Henna Koste

Laulaja-viihdekonkari Mikko Kuustonen yhden elämänsä isoimmista oivalluksista juontaessaan Mansikkapaikka-ohjelmaa.

Mikko Kuustonen, 57, on viimeistään viime vuosien aikana tullut tutuksi lopuillekin suomalaisille television viihdeohjelmien huuliveikkona. 

Miehelle musiikki on kuitenkin vähintään yhtä tärkeä osa elämää. Niinpä Kuustonen lähtee bändeineen keväällä Seitsemän iltaa -kiertueelle, joka starttaa maaliskuuta.

- En koe näitä maailmoja lainkaan ristiriitaisiksi. Hyvät ja huonot uutiset toimii bändikemialla siinä missä mikä tahansa luova työyhteisö. Eri tavoin lahjakkaat ihmiset saavat toisensa kukoistamaan ja homma kaatuu jos sooloilu saa vallan. Kommunikaatiossa ja kuuntelevuudessa on kaiken avain, Kuustonen perustelee. 

Miestä nähdään edelleen televisiossa, vaikka musiikkihommatkin pyörivät tällä hetkellä isosti. 

- En koe tarvetta rajata rooleja, vaan oppia erilaisista projekteista. Minulle komiikka tai puhe on samanarvoista taidetta musiikin tai kirjallisuuden rinnalla. Kyse on rytmistä, reaktiivisuudesta ja tiedon soveltamisesta. Saatan kuunnella haltioituneena taitavan toimittajan lauseita ja äänenpainoja siinä missä kitarasoolojakin, Kuustonen kuvailee.

Hänet nähdään keväällä myös uudessa Pallon ympäri -sarjassa, jonka kuvaukset olivat tammikuussa. Kuustonen, Jussi Vatanen ja Sara Forsberg pudotettiin jonnekin päin maapalloa. Erilaisten tehtävien kautta heidän on selviydyttävä Suomeen.

- Seikkailu oli ylivoimaisesti rankin ihmiskoe jossa olen ollut mukana, Kuustonen paljastaa. 

Tv-sarjojen myötä Kuustonen tunnistetaan kadulla entistä useammin. 

- Televisiolla on edelleen häkellyttävä voima. Tämän tajuaa erityisesti pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Helsingissä julkkikset jonottavat päivittäin samoissa kassajonoissa  ja tönöttävät sporassa, joten ihmiset ovat tottuneet kohtaamaan tuttuja kasvoja.

Kuustonen on sekoitettu lukuisia kertoja muihin muusikoihin. 

- Olen kirjoittanut ison nipun Pate Mustajärven ja Mato Valtosen nimmareita, se on julkkishärdelin hauskimpia puolia.

Elämän oppeja tv-sarjan myötä

Kuustonen juonsi Mansikkapaikka-ohjelmaa, joka alkoi reilut kymmenen vuotta sitten. Sarjassa miehen haastateltavaksi istui tunnettuja suomalaisia Tarja Halosesta Ere Kokkoseen ja Harri Holkerista Kari Tapioon.

-Yksi tärkeimmistä asioista, jonka olen elämässä oppinut, tapahtui Mansikkapaikka-ohjelman myötä. Luulin tuntevani etukäteen suuren osan vieraistani, koska he olivat kansallisia ikoneita. Yhä uudelleen havahduin keskusteluissa ja ihmisten tarinoiden äärellä siihen, kuinka kapeasti olin heitä tulkinnut - sein myös totaalisen väärin, Kuustonen kuvailee. 

- Oppiminen tapahtuu aina kuuntelemalla lauseet loppuun - ei selittämällä tai ottamalla kantaa. On iso lahja tajuta, että mielipide voi muuttua ja asenne kehittyä, mies toteaa.

Hän pitää mediaa kiinnostavana työskentelyalueena.

- Minulle media tarkoittaa loputonta oppimisen ja tutkimisen vyöhykettä; musiikkia, tarinoita ja ihmisiä. Upeaa on myös se, kuinka eri sukupolvet kohtaavat ja tekevät asioita luontevasti yhdessä, hän painottaa. 

Mikko Kuustonen kevään 2018 Seitsemän iltaa –kiertue starttaa 7. maaliskuuta Järvenpäästä. Lippuja keikoille myyvät Lippupiste ja Ticketmaster.

Lue myös: Mikko Kuustonen muistelee parasta keikkaansa yleisössä: "Ajattelin aluksi, että tämä on noloa!"

Kilpailut

Uusimmat