Kuva: Senja Rapila

Olli Lindholm avautui hiljattain terveysongelmistaan tv:ssä - hengityskatkoksia ja unettomuutta

13.02.2019 10:47 - Senni Loikala

Vain 54-vuotiaana menehtynyt muusikkolegenda Olli Lindholm kertoi terveysongelmistaan Nelosella tammikuussa esitetyssä Jaksa paremmin -ohjelmassa.

Yö-yhtyeen keulahahmo Olli Lindholm menehtyi maanantain ja tiistain välisenä yönä. Lindholm oli kuollessaan 54-vuotias. Yö kertoi sosiaalisessa mediassa, että Lindholm menehtyi sairauskohtaukseen.

Tammikuussa Nelosella esitettiin Jaksa paremmin -ohjelma, jossa Olli Lindholm kertoi pitkään kestäneistä univaikeuksistaan.

- Olen 90-luvulta asti ollut aika huono nukkuja. Johtuen siitä, että 90-luvulla oltiin paljon keikkabussin kyydissä. Silloin nukuttiin paljon bussin sängyssä, Lindholm muisteli ohjelmassa.

Muusikko kertoi, että muutos nukkumistottumuksiin tapahtui hänen raitistumisensa myötä 2000-luvun taitteessa. Sen jälkeen hänelle oli tärkeää päästä kotiin nukkumaan, vaikka nukkumaanmeno usein venähti keikkailun takia.

- Yleensä kello on neljän ja seitsemän välillä, kun tulen kotiin. Keitän kolme nakkia ja otan yhden tumman leivän, sitten nukun kolme tuntia.

Olli Lindholm kertoi ottavansa myös päiväunia takan läheisyydessä.

- Minun on oltava istualtaan. Kuuntelen radiota tai katselen telkkaria ja nukahdan siihen. Sitten kun olen unenpöpperössä, siirryn sänkyyn.

Ohjelmassa uniasiantuntija Vesa Tuominen vieraili muusikon kotona. Olli Lindholm kertoi kärsivänsä korvien vinkumisesta, astmasta ja kuorsaamisesta. Tuominen huomasi, että Lindholmin selkä oli yhdestä kohtaa erityisen jumissa.

- Tuossa kohtaa ei tunnu kipua, jos se on jumissa. Tuo kohta ohjaa ruoansulatuksen toimintaa, voi tulla mystisiä ongelmia ruoansulatuksen kanssa, Vesa Tuominen kertoi.

Pitkiä hengityskatkoksia

Uniasiantuntija Vesa Tuominen huomasi myös, että Lindholmin makuuhuoneessa oli uniapneasta kärsiville ihmisille tarkoitettu CPAP-laite. Muusikko kertoi, ettei pysty käyttämään laitetta.

- Käyn puntilla, käyn pelaamassa pesäpalloa, käyn tekemässä hirveästi urheilullisia lajeja ja sitten, kun tulen tuohon, minun pitäisi yhtäkkiä invalidisoida itseni. Se ei vaan onnistu.

Olli Lindholm lisäsi, että hänelle asennetaan uniapneakisko. Kiskoa pidetään hampaistossa nukkumisen aikana.

Muusikko kertoi myös tehneensä itse kotona unitestin. Hän kertoi, että testissä paljastui pitkiä hengityskatkoksia:

- Pisimmät olivat kaksi minuuttia 11 sekuntia.

Vesa Tuominen muistutti hengityskatkosten vaaroista.

- Hengityskatkoksen jälkeinen tila, kun keuhkot huutavat happea joka paikasta ja sydän rupeaa jyskyttämään kovaa koko kapasiteetilla, se on vaarallinen hetki. Silloin tulee sydänkohtauksia aika helpolla.

Lue myös: Kollegat muistelevat Olli Lindholmia: "Oli kunnia tuntea hieno mies, jolla oli suuri sydän"

Lähde: Jaksa paremmin -ohjelma

Kilpailut

Uusimmat