Kuva: Emmi Moilanen

Nelli Matula kamppaili lukihäiriön kanssa koulussa - erikoinen kikka auttoi oppimaan

09.08.2019 16:15 - Milena Raappana

Jumalatar-debyyttialbumin julkaisseelle popparille akateemiset aineet ovat olleet myrkkyä.

Pieni ensimmäisen luokan aloittanut Nelli Matula seisoo koulun kirjaston vieressä ja tuijottaa ikkunassa olevaa akvaariota. Hänellä on selässä kirkkaan violetti reppu, jossa on kaksi hevosen päätä, vaikka hän vihaakin hevosia. Pienen tytön päässä pyörii ajatus, että tämän päivän hän tulee muistamaan ikuisesti, koska se on hänen koko loppuelämänsä elämänsä päivä. Tästä lähtisi koulu-ura, joka tulisi määrittämään hänen elämänsä suunnan. 

Kuinka olisikaan seitsemänvuotias Nelli tietää, että kuusitoista vuotta myöhemmin 23-vuotiaana hän tulisi julkaisemaan kreikan mytologian naiseuden, kauneuden ja hedelmällisyyden jumala Afroditesta inspiraationsa saaneen Jumalatar-nimeä kantavan albumin ja häntä tultaisiin vertaamaan megaluokan artisti Beyoncéen

- Apua, otan vertauksen imartelevana ja nöyränä vastaan, mutta eihän tuollaista voi ottaa kuuleviin korviinsa. Ihan punastuttaa, Matula naurahtaen kuvailee Voice.fi:n haastattelussa. 

Hevosreppuinen ekaluokkalainen ei osannut aavistaa, että koulu-ura ei olisikaan kovin siloiteltu. Matulalla on todettu lievä luki- ja kirjoitushäiriö. 

- Olin kuitenkin ihan hyvä koulussa, mutta siitäkin saan kiittää äitiäni. Hänen kanssaan on kaiken maailman harrastusten jälkeen istuttu myöhään keittiön pöydän ääressä itkua vääntäen ja tehty läksyjä. 

Vaikka akateemiset aineet ovat olleet artistille myrkkyä, musiikillinen lahjakkuus on tullut esille jo varhaisessa vaiheessa. Matula muistelee, kuinka on istunut pienenä autossa ja kuullut Anna Erikssonin kappaleen. Heti ensikuulemalta hän osasi sanat ja melodiat ulkoa. 

Matula muistuttaakin, että omat vahvuudet yleensä kompensoivat heikkouksia. Hän toivoo, että moni löytäisi oman juttunsa, missä on hyvä ja jota voisi hyödyntää vaikeiden asioiden kanssa. Laulaja jakaa omakohtaisen kokemuksen yläasteelta.

Kuuntele alta, millainen kokemus tähdellä on.

- En muista akateemisista aineista mitään. Yläasteen seitsemännellä luokalla piti kuitenkin opetella Euroopan tapahtumien aikajana ulkoa ja jotenkin päätin tehdä siitä biisin. Siinä oli hyvä melodia ja se pyörii edelleenkin päässä. Berliinin saarto, Korean sota, Sveitsin huippukokous, Berliinin muuri, Kuuban kriisi, sopimus yhdinkokeista, Vietnamin sota, Ety-kokous, Afganistanin miehitys ja siihen loppui koealue, Matula luettelee. 

Omien vahvuuksien löytäminen ja sisällä loimuavan liekin kuuntelu onkin vienyt poptähden pitkälle, vaikka hän onkin vasta uransa alkutaipaleella. Kysyttäessä tsemppiviestiä arkeen palaaville, Matula toivoo monen kuuntelevan sisäistä paloa ja inspiraatiota.

- Kukaan ei tule hakemaan sinua kotoa eikä ole mitään pahaa proaktiivisesti tavoitella omia unelmiaan. Jos elämässä pelkää tehdä päätöksiä, niin sekin, että niitä päätöksiä ei tee, on päätös. Uskon, että rohkeus palkitaan ja pitää mennä täyttä häkää sitä kohti, mitä haluaa kokeilla. Ihan sama, vaikka se syttyisi liekkeihin seuraavalla viikolla. Ainakin olet kokeillut. Kannustaisin kaikkia pyrkiä antamaan itsestä itselleen kokemus siitä, että ottaa elämästä kahdella käsin kiinni ja päättä, mihin suuntaan mennään, Matula sanoo hymyillen. 

Lue myös: Nelli Matula jättäytyi keikoilta, koki valtavan taloudellisen tappion - "Syöty nuudelia koko vuosi"

Lue myös: Popparikaunotar Nelli Matula antaa seksin näkyä ja kuulua musiikissaan - "Seksuaalisuus on lahja"

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat